Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Διμοιρίες των ΜΑΤ και αύρα της ΕΛ.ΑΣ σε Λέσβο και Χίο

Δυνάμεις ΜΑΤ από την Αττική ταξιδεύουν αυτή την ώρα για Λέσβο και Χίο, υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω των έργων για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 200 αστυνομικοί των δυνάμεων ΜΑΤ, κλούβες και μηχανήματα εκτόξευσης νερού (Αίαντας) βρίσκονται στο πλοίο «Πήγασος», που κανονικά επρόκειτο να αναχωρήσει στις 9 το βράδυ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για νέες κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών, κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις των νησιωτών

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Διμοιρίς, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει εντολή για την ανάπτυξη συνολικά 14 διμοιριών σε Χίο και Μυτιλήνη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες διμοιρίες, οι οποίες βρίσκονται και επιχειρούν στα δύο νησιά.

Με βάση τα σχέδια της ΕΛΑΣ, στόχος είναι η 24ώρη προστασία των χώρων, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.

Αναβρασμός

Για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου και την αγανάκτηση των κατοίκων μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα σχέδιά της αναφορικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές του νησιού, μίλησε στην κάμερα του MEGA ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Παρά την επιβεβαίωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι θα υπάρξει διάστημα μίας εβδομάδας προκειμένου να γίνει ένας διάλογος επί μηδενική βάση, στο αίτημα των τοπικών αρχών να προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του υπουργού, η Περιφέρεια έλαβε γραπτή απάντηση ότι η κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και ότι δεν πρόκειται να γίνει περαιτέρω συζήτηση.

Οι κάτοικοι των νησιών και οι τοπικές αρχές έχουν σκοπό, μέχρι την τελευταία στιγμή, να επιδιώξουν με ειρηνικό τρόπο συνομιλίες και εύρεση λύσεων.