Αντικρουόμενες πληροφορίες διαρρέονται σχετικά με την κατάθεση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» στην Προνακριτικη Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis. Η κατάθεση ξεκίνησε γύρω στις 4:00 το απόγευμα. 

Όπως γράφει το in.gr, πηγές από τη ΝΔ ισχυρίζονται ότι ο Σαράφης τα παίρνει όλα πίσω. Αντίθετα, σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ο μάρτυρας «επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

Τι λέει η ΝΔ

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, είναι πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα» φέρεται να κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης» στην Προανακριτική για τη Novartis σε ότι αφορά τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή, ο «Σαράφης» φαίνεται να «τα παίρνει όλα πίσω» σε σχέση με όσα είχε καταθέσει παλαιότερα, αφού όπως αναφέρουν παραδέχθηκε ότι «δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξαιρεί από την υπόθεση Novartis τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα.

Για τον Αντώνη Σαμαρά φέρεται να ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι πιθανολόγηση». Παράλληλα εξαίρεσε από όλη την υπόθεση Novartis τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα, στους οποίους δεν έχει τίποτα να προσάψει, ενώ για τον Αδωνι Γεωργιαδη είπε πως «πέρα από τυχόν εύνοια κατά την εκτίμησή του, δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του.

«Κανένα απολύτως στοιχείο» δεν έχω ούτε για Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέτζο, Παναγιώτη Πικραμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο» φέρεται να πρόσθεσε.

Οσο για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI υποστήριξε ότι είναι ανακριβές.

Επίσης, ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους μέλη της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως «Ο Σαράφης επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

«Δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι ανέφερε για «σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και μέσω μέιλ έφτιαχναν τις τιμές».

Αλλοίωση της φωνής

Ο «Μάξιμος Σαράφης» καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, ενώ πριν μπει στον ειδικό χώρο της εξέτασης αποχωρίστηκε το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφη” ήταν στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ στο ειδικό δωμάτιο που έχει εγκατεστημένα τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής και μετάδοσης εικόνας και ήχου. Τα μέλη του κλιμακίου της επιτροπής βρίσκονταν στον 14ο όροφο του ίδιου κτηρίου σε αίθουσα συνεδριάσεων όπου και είχαν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τον μάρτυρα μέσω του συστήματος μεταφοράς ήχου. Για την διαδικασία χρησιμοποιήθηκε εφαρμογή αλλοίωσης της φωνής του μάρτυρα.