Στήριξη χωρίς «ήξεις-αφήξεις» θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου

Καθαρή στήριξη, χωρίς ήξεις αφήξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ, στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Τόσο από τα αμερικανικά συμφέροντα στη χώρα μας όσο και λόγω των ευρύτερων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά η Αθήνα ευελπιστεί ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων. Η εκτίμηση αυτή, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην ατζέντα των συνομιλιών, ιδιαίτερα δε στα ζητήματα που τίθενται από αμερικανικής πλευράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες (STAR, ρεπορτάζ Κάτια Μακρή), στη συνάντηση των δύο ανδρών θα συζητηθούν τρία κρίσιμα θέματα:

  • H Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης
  • O Αγωγός  East Med και η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
  • Η Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς δι αυτού, θέλουν να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και να κόψουν τον δρόμο της Ρωσία προς  την Ευρώπη.

Ενα «δύσκολο» για την Αθήνα ζήτημα που αναμένεται να τεθεί από την πλευρά της Ουάσιγκτον είναι η ενόχληση των ΗΠΑ για την κινεζική διείσδυση στην Ελλάδα, η οποία το τελευταίο διάστημα, μετά και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σανγκάη, έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Η υποδοχή του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται εντυπωσιακή.

Στις 8 το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς έχει οργανώσει δείπνο με 300 επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.