Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης - 72 ώρες να εγκαταλείψει την χώρα

Στο υπουργείο Εξωτερικών προσήλθε το πρωί ο πρέσβης της Λιβύης, στον οποίο γνωστοποιήθηκε πως είναι persona non grata και δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη έρχεται μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να φέρει στο υπουργείο τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όμως ο πρέσβης της ξένης χώρας δεν ανταποκρίθηκε στην απαίτηση της Αθήνας, που πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο του επίμαχου μνημονίου από τρίτη πηγή.

«Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη».

Χθες, η τουρκική Βουλή υπερψήφισε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.   5.12.2019 Πέρασε από την τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.   Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Προτεινόμενα για εσάς