Live: Με έντονες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης- αντιπολίτευσης ψηφίζεται στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εκφράζει σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή της, ψηφίζεται απόψε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αναδεικνύει το νομοσχέδιο σε «αιχμή του δόρατος» της πολιτικής της για δημιουργία εύφορου πεδίου για παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα, ενώ όπως τονίζει, επιχειρεί να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις ετών.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη:


Σκληρή κριτική από τον Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η προσπάθεια να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες για το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζομένων δεν κρύβεται. Όποια σελίδα και να κοιτάξει κανείς του αναπτυξιακού νομοσχεδίου θα το διαπιστώσει. Αποκαλύπτεται το μέγεθος της υποκρισίας που διακρίνει κάθε στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας λαμβάνοντας τον λόγο στην Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Ο γγ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες διατάξεις επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «Διατάξεις – περιβαλλοντικές βόμβες» και πρόσθεσε «Συνεχίζοντας την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης θρυμματίζετε κάθε μηχανισμό περιβαλλοντικού ελέγχου. Κάνετε δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο. Διατάξεις που ευνοούν τις επενδύσεις και ενισχυθούν κρατική χρηματοδότηση προς μεγάλους ομίλους.

Λέτε ότι φύγαμε από τα μέτρα λιτότητας. Μήπως ανεβάζετε τις συντάξεις και δεν το καταλάβαμε; Όχι. Η δική σας λογική εξόδου είναι ότι οι επενδύσεις καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από την επιτροπεία»

Η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά

«Οι ασύδοτοι επιχειρηματίες θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τις διατάξεις της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ είναι απολύτως αντίθετο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής εργασίας. Επιδίωξη πρέπει να είναι η φροντίδα των εργαζομένων και κυρίως των άνεργων» επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην παρέμβασή της για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση με αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων. Επιτρέπει η κυβέρνηση αναιτιολόγητα ακόμα και σε μειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων να εκχωρούν εξουσίες σε ιδιώτες.
Δεν λαμβάνονται πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιχειρήσατε στην κυβέρνηση να στήσετε το δικό σας «Λευκό Οίκο» και αποτύχατε. Σκέψου να μην ήσασταν έτοιμοι. Φέρατε 36 διορθώσεις στο περίφημο επιτελικό κράτος. Επίσης 50 άρθρα ήρθαν την τελευταία στιγμή για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και την αύξηση της γραφειοκρατίας.
Λέμε όχι επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική λογική και δεν δημιουργεί δυναμική για ανάπτυξη. Αντίθετα υιοθετεί λογικές υπέρ των λίγων και των ισχυρών και εις βάρος των εργαζόμενων και της πλειοψηφίας του λαού.

Ειδικότερα οι διατάξεις για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργαζόμενων καταθέσαμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων.
Όμως είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη του τόπου για ανάπτυξη και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε κάθε άρθρο που είναι σε θετική κατεύθυνση».

Να σημειωθεί ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχουν καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επι της αρχής αλλά και επι συγκεκριμένων άρθρων.

Προτεινόμενα για εσάς