Καταπέλτης ο Τσίπρας στην Ολομέλεια: «Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Είναι το "ωραίο μου πλυντήριο"»- Video

«Με το δήθεν αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο θυμηθήκαμε ξανά πως ξέρει να νομοθετεί η Νέα Δημοκρατία. Ποια είναι η τεχνοτροπία του παλιού πολιτικού συστήματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, είπε:

“Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό, για να θυμηθώ έναν ωραίο τίτλο μιας ταινίας, είναι το «ωραίο μου πλυντήριο». Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών.

Όχι ότι δεν είχατε ήδη δώσει δείγματα γραφής από τη πρώτη μέρα για το πως θα πορευθείτε, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πανόραμα της νομοθετικής σας τεχνοτροπίας.

Ποια είναι αυτή η τεχνοτροπία; Είναι πολύ ενδιαφέρουσα: Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσουμε. Εκεί βεβαίως έχετε ένα θεματάκι γιατί είναι τόσα τα ρουσφέτια που έχουν συσσωρευτεί στα συρτάρια σας 4,5 χρόνια, που δε ξέρετε ποιόν να πρωτοϊκανοποιήσετε. Αφού τα μαζέψετε όλα τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες.

Σε αυτό δε λέω είστε καλλιτέχνες, δε σας πιάνει κανείς. Αφού περάσετε τις φωτογραφίες, μετά κοιτάτε τι θα κάνετε με τον πυρήνα της πολιτικής σας που είναι η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ.

Εδώ δεν χρειάζεται να κάνετε φωτογραφίες και μετά τροπολογίες. Ο ΣΕΒ έχει την ευγενική καλοσύνη να σας τα δίνει έτοιμα τα άρθρα και τις αιτιολογικές εκθέσεις. Εδώ κάνετε Copy paste. Να μη κουράζεστε κιόλας.

Εκεί που βάζετε λίγο κόπο είναι στο πως θα τα πλασάρετε επικοινωνιακά. Πως θα τα καμουφλάρετε για να περάσουν όσο γίνεται πιο απαρατήρητα. Εδώ έχετε και την υποστήριξη των φιλικών ΜΜΕ. Και στο τέλος ρίχνετε μια τελευταία ματιά μήπως ξεχάσατε κανένα δικό σας παιδί παραπονεμένο. Αν κρίνουμε ότι προσθέσατε με τροπολογίες 20 επιπλέον άρθρα όλο και κάποιον θα ξεχάσατε.

Η ομιλία του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα

τ

Κι έτσι, η ανάπτυξη, από κορμός του νομοθετήματος μετατρέπεται σε περιτύλιγμα των δώρων σε μια συρραφή ρυθμίσεων που κάνετε στους πελάτες σας και αντίδωρων στους χορηγούς σας.

Χωρίς κεντρικό αναπτυξιακό αφήγημα, χωρίς άποψη για το παραγωγικό μοντέλο που θα μπορούσε να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Χωρίς καμία αναφορά σε κλάδους υψηλής εξωστρέφειας, μεγάλης προστιθέμενης αξίας, πραγματικών δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Μόνο σπατάλη, ασυδοσία, αδιαφάνεια. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό ; Μήπως σας θυμίζει τις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία;

Ύστερα από 4,5 χρόνια που κάναμε αμάν να ξεφύγουμε από το παρασιτικό αυτό μοντέλο των κουμπάρων και των ημετέρων,

Ύστερα από 4,5 χρόνια αγώνα για να ξεφύγουμε από την κρίση αλλά και από τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί,

Ξαναγυρίζουμε στον παλιό γνώριμο τρόπο διακυβέρνησης του πολιτικού προσωπικού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Γιατί εμείς δε βγάλαμε απλά τη χώρα από τα μνημόνια αλλά επιχειρήσαμε να συγκροτήσουμε για πρώτη φορά μία εναλλακτική και ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική.

Με ισόρροπη ανάπτυξη ανά τις περιφέρειες. Με καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Αρχίσαμε να μετατρέπουμε τη ρημαγμένη, χρεοκοπημένη χώρα που μας παραδώσατε σε κέντρο ενέργειας, εμπορίου, logistics, τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών.

Ολοκληρώσαμε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας τους μεγάλους -σταματημένους από την κρίση και τους μεγαλοεργολάβους- οδικούς άξονες.

Η Ελλάδα κατέγραψε δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Με το ΑΕΠ του 2018 να αυξάνεται κατά 2%.

Με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος που εσείς για μια 5ετία στην κρίση λέγατε ότι είναι βιώσιμο, το μεγαλύτερο ψέμα που ειπώθηκε ποτέ για να φθάσουμε στο PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με ρεκόρ 12ετίας στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Με ρεκόρ 20ετίας στις εξαγωγές. Με την ανεργία να μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Με 450.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή ήταν η καταστροφική 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και εσείς τι έρχεστε να αντιπαραβάλετε σε όλο αυτόν το σχεδιασμό;

Τις ιδεολογικές σας εμμονές στα εργασιακά, που μας ξαναγυρίζουν στους μνημονιακούς νόμους, χωρίς τη παρουσία ούτε των μνημονίων ούτε του ΔΝΤ.

Και τα ρουσφέτια σας σε φίλους και ημετέρους, που βγάζουν μάτι.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς…

Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων (delivery), είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο και να επιδοτούνται

Και ψάχνει κανείς να βρει το γιατί.

Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το πρακτορείο διανομής Άργος (που ποιος το έχει; μαντέψτε!) έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Μα εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το delivery. Εσείς κάνετε οι ίδιοι delivery, στο μεγάλο αφεντικό!

Δείτε εδώ άλλη φωτογραφία: Εντάσετε στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές – και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών – AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο.

Βάζετε τις εξορύξεις στον αναπτυξιακό νόμο. Στον ΟΗΕ όμως ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα τελειώνουμε ως το 2028 με τον λιγνίτη». Στο εσωτερικό όμως, λίγες μέρες μετά, δεν τελειώνετε αλλά αρχίζετε με τον λιγνίτη.

Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις; Η εξόρυξη μεταλλευμάτων δεν έχει σημαντική επίδραση στην εγχώρια παραγωγή. Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας – και δικών σας στελεχών.

Μα εκεί πέραν των αντιδράσεων για το περιβάλλον, η εταιρεία κάνει εξόρυξη και βγάζει το μετάλλευμα στο εξωτερικό.

Δε φτάνει που βγάζει έξω τον ορυκτό μας πλούτο χωρίς να αφήνει καμία υπεραξία στην ελληνική οικονομία, δε φτάνει που χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μεθόδους σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα την επιδοτήσουμε και από πάνω ;

Όμως αυτά δεν έχουν καμία σημασία για εσάς. Αρκεί που εξυπηρετούνται οι φίλοι σας και συμφέροντα. Τώρα για τους φίλους σας στα ΜΜΕ, εντάξει δε ξαφνιαζόμαστε.

Καταργείτε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Με δυο λόγια να μην ξέρει κανείς ποιος είναι ποιος, ποιος κρύβετε πίσω από την χρηματοδότηση μέσων. Ποιος βάζει λεφτά και που τα βρίσκει.

Και ήρθατε έμαθα σήμερα από την εφημερίδα Καθημερινή – και εμείς καμία φορά ενημερωνόμαστε από τον Τύπο – να τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και αυτή τη λογική προϋπόθεση την καταργείτε. Δηλαδή με δυο λόγια λέτε : Στα ΜΜΕ δε θέλουμε συνεπείς επιχειρηματίες, θέλουμε μπαταχτζήδες. Δε θέλουμε γενικά επιχειρηματίες.

Θέλουμε μόνο διαπλοκή και αυτούς που θα συναλλάσσονται με την εξουσία. Τους κάνετε δώρα σας δίνουν αντίδωρα ή το αντίθετο.

Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση από στο τόπο που επιχείρησε να βάλει ένα πλαίσιο νομιμότητας αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Επιχείρησαν και άλλοι να το κάνουν βλέπω τον κ. Ρουσόπουλο αλλά εμείς το κάναμε και το πληρώσαμε βέβαια ακριβά. Μας δημιούργησαν πληγές αλλά αυτές είναι τα δικά μας παράσημα.

Αυτό το κόστος είναι ταυτόχρονα και τα παράσημά μας. Τα παράσημα της εντιμότητας, της ακεραιότητας, της πολιτικής αξιοπρέπειας.

Έρχεστε και πριν προλάβετε να καθίσετε στις καρέκλες αμέσως να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια. Ανοίγετε ξανά την κάνουλα του μαύρου χρήματος και των ευνοϊκών ρυθμίσεων. Και επαναφέρετε την ασυδοσία.

Αλλά εντάξει με αυτούς που σας έκαναν δώρα σε είδος, προβάλλοντας ή αποκρύπτοντας ειδήσεις, το καταλαβαίνω να τους κάνετε τώρα αντίδωρα. Αλλά οι άλλες φωτογραφικές τροπολογίες, σε τι είδους δώρα αποτελούν τα αντίδωρα ;

Για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για τη απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ;

Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δυο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει ;

Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή τόσο κραυγαλέα που παρεμβαίνει σε υπόθεση που εξετάζεται στην δικαιοσύνη;

Αλλά θα μου πείτε εδώ ο υπουργός σας, ο κ. Γεωργιάδης κάθε φορά που μιλά βάζει γκόλ στην παράταξή του. Δεν ντράπηκε . Βέβαια είναι ο Τζόκερ και της Βουλής και της πολιτικής ζωής.

Δεν ντράπηκε να βγει για τη Νovartis σε Ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό και να λέει ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές.

Εδώ δε ντράπηκε χθες να βγει και να πει ότι τελικά εμένα εννοούσε και τον Πολάκη. Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα να τα μαζέψει άρον άρον. Αυτοπαραδεχόμενος και αυτογελοιποιούμενος να παραδέχεται, ότι εξαπολύει κατηγορίες χωρίς στοιχεία.

Θα ντραπεί τώρα να φέρει αυτές τις κραυγαλέες φωτογραφικές διατάξεις ; Φοβάμαι ότι ντρέπεται ο πρωθυπουργός για πάρτι σας γι αυτό και δεν έρχεται στην Βουλή σήμερα.

Εδώ όλα τα σφάζετε και όλα τα μαχαιρώνετε. Τίποτα δε ξεφεύγει. Μέχρι και διατάξεις για τα Κολέγια έχετε συμπεριλάβει. Κι εδώ δικοί σας άνθρωποι, δικά σας συμφέροντα. Ολίγη από τα πάντα!

Α, και μια τροπολογία που να ευνοεί δικό σας δήμαρχο και άλλη μια που να επηρεάζει τις εκλογές στο ΤΤΕ που έχουμε σε μία εβδομάδα.

Και μια άλλη φυσικά για να πάρουν μια αυξησούλα τα δικά σας παιδιά.
Τι; με τα ίδια θα αμείβονται οι μετακλητοί του επιτελικού κράτους με τους Μαδουρέους με τα μακριά μαλλιά; Αλίμονο

Γιατί να μην αυξήσουμε και τις αποδοχές των διευθυντών γραφείων Γενικών Γραμματέων; Και τις αμοιβές των διοικητών και υποδιοικητών. Και των γενικών επιθεωρητών και γενικώς όλων όσους έχουνε διοριστεί από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα. Και είχατε επί 4 χρόνια το θράσος να μιλάτε εσείς για τους μετακλητούς, εσείς που εδώ και 4 μήνες στριμώχνονται σε πόρτες και παράθυρα για να χωρέσουν στο επιτελικό σας κράτος!

Αν τολμούσαμε να φέρουμε εμείς τέτοια τροπολογία στη Βουλή για αυξήσεις σε μετακλητούς θα σηκώνατε και τις πέτρες.

Εμείς όμως αντί να σπαταλάμε μαζεύαμε σα το μυρμήγκι ευρώ το ευρώ, με την καθημερινή αγωνία να σωθεί η οικονομία, να ορθοποδήσει η Ελλάδα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία.

Κι εσείς με το καλημέρα αρχίσατε τα παλιά. Γι αυτό και σας χαρακτήρισα κυβέρνηση Τζόκερ. Όχι μόνο γιατί γελοιοποιήστε αλλά γιατί σας έκατσε και το Τζόκερ καθώς βρήκατε μια χώρα με στρωμένη οικονομία. Συμμαζέψαμε τα δικά σας τα σπασμένα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και με το που ήρθατε ξαναρχίσατε το πάρτι στην υγεία των κορόιδων.

Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείτε σήμερα, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα, Που δε ξέρει κανείς από που να αρχίσει και που να τελειώσει.
Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι τα εξόφθαλμα ρουσφέτια που επιχειρείτε σε συμφέροντα, μεγάλα ή μικρότερα.
Υπάρχει και μια φιλοσοφία ακραία νεοφιλελεύθερη, ακραία αντιλαϊκή και αντεργατική. Που στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί και αντιαναπτυξιακή.

Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα στο νομοσχέδιο αυτό είναι καλά κρυμμένο και ένα άλλο, ολόκληρο νομοσχέδιο, σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο – νοσταλγός του ΔΝΤ.

Κι αφού δεν μπορείτε να έχετε το ΔΝΤ από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, φοράτε το άρωμά του: Τις πρακτικές του. Τις φαεινές ιδέες του. Την ιδεοληψία του.

Θα το πω όπως ακριβώς είναι: Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το νομοσχέδιο, στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον… εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου.

Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης… Ανοησίες.
Δοκιμάσατε. Αποτύχατε. Δοκίμασαν σε άλλες χώρες. Απέτυχαν παταγωδώς.

Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας.

Με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία έχει επεκταθεί, καλύπτει πλέον 110.000 εργαζόμενους και προβλέπει μισθούς κατ’ ελάχιστον 800 ευρώ. Την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου σας, οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουν τους μισθούς τους να πέφτουν στα 650 ευρώ.

Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε μετά τα μνημόνια. Καταργείτε την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο.
Καταργείτε την επεκτασιμότητα. Οδηγείτε σε έναν ασφυκτικό περιορισμό το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.

Και όσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις: Οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να μην τις εφαρμόζουν και να μειώνουν μισθούς, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες. Θα μπορούν ακόμα και να μην υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς.

Και δε σας φθάνει αυτό. Δίνετε λευκή επιταγή στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αποφασίζει αυτός ποιες επιχειρήσεις θα εφαρμόζουν κλαδικές συμβάσεις και ποιες όχι.

Και όλα αυτά δεν γίνονται καθόλου τυχαία και δεν ξεκινούν τώρα. Το νομοσχέδιό σας είναι η θεσμοποίηση μίας απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων η οποία ξεκίνησε από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Γι’ αυτό και μέσα σε ένα τρίμηνο έχετε να «καυχιέστε» για τρία ρεκόρ:

-Ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο.
-Ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο.
-Ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Και αυτά τα ρεκόρ είναι όλα δικά σας. Δεν είναι σαν τη νομοθετημένη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ που την παρουσιάσατε ως δική σας, με χορηγό τα δελτία των ειδήσεων, επειδή τυχαίνει και πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κάθε Σεπτέμβριο. Ούτε σαν τις συντάξεις χηρείας που εμείς αποδώσαμε με νόμο τον Μάιο και έρχεστε να λέτε ότι το κάνατε εσείς επειδή οι συντάξεις πήγαν στους δικαιούχους τον Αύγουστο.

Αυτά είναι αποτελέσματα μίας ασυδοσίας των εργοδοτών που πυροδοτήθηκε από την άνοδό σας στην εξουσία: «Βγήκε η ΝΔ. Δεν θα έχουμε κανέναν έλεγχο.
Πάμε να αγοράσουμε όσο γίνεται πιο φτηνά την ανθρώπινη εργασία». Και πάμε να τους τα δώσουμε και έτοιμα να τα ψηφίσουν.

Και μην ισχυρισθείτε ότι το νομοσχέδιό σας δεν μειώνει τους μισθούς.
Δεν το λέμε μόνο εμείς. Μέχρι και η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι σαρώνετε τους μισθούς. «Άμεση επίδραση του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις». Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της ΝΔ ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του.

Να τον χαίρεστε. Και σήμερα να τον χαίρεστε διπλά! Διότι σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα πως, – σας το διαβάζω επί λέξει – «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες». Αν αυτό ευσταθεί φοβάμαι ότι πήγατε μια μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι.

Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία.

Τρία απλά ερωτήματα:

Πρώτον, είναι αλήθεια ότι ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τον κ. Μανιαδάκη και τον εκβίαζε. Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη;

Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτά είναι αληθή που καταγγέλλουν 3 και όχι μία, 3 εισαγγελείς με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis;

Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis;

Εγώ δεν θα πω παραπάνω γιατί αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Και επειδή δεν περιμένουμε απαντήσεις από εσάς αλλά Γκεμπελίστικες καταγγελίες.

Εγώ απαντήσεις ζητώ από την ελληνική δικαιοσύνη γιατί στο στόχαστρο αυτής της υπόθεσης είναι η ίδια η Δικαιοσύνη. Το μόνο που θα πω απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα που ήταν άδεια στην πρόταση παραπομπής Παπαγγελόπουλου είναι μην τολμήσετε να επιμείνετε στην αθλιότητα να εξαιρέσετε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της προανακριτικής. Το ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τέλους.

Και σας προειδοποιούμε μη τολμήσετε να εξουδετερώσετε τη προανακριτική. Δε θα σας βγει. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει να έρθουν όλα τα στοιχεία στη προανακριτική. Όλα και όλοι στο φως. Και θα δούμε ποιος έστηνε σκευωρίες και ποιος συνωμοσίες εναντίον της ίδιας της δικαιοσύνης για να κουκουλώσει το σκάνδαλο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας είναι ο καθρέφτης σας.

Είναι από τις λίγες φορές που ένα νομοθέτημα αποτυπώνει τόσο παραστατικά το ζοφερό τοπίο της νέας πραγματικότητας που φέρνετε στον τόπο

καθώς και τον στενό, αντι-αναπτυξιακό, ιδεοληπτικό τρόπο που βλέπετε τα πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις, την εργασία, τον άνθρωπο.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος αυτής της μέρας:

Να κρατήσουμε ενιαίο τον κοινωνικό ιστό της χώρας, από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση που αρχίζει να υφίσταται.

Στόχος της επόμενης μέρας:

-Η μετάβαση σε ένα δίκαιο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς εξαρτήσεις και συμφέροντα.

-Η υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αληθινού αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

-Η δημιουργία νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

-Η ενσωμάτωση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης σε ένα ολιστικό σχέδιο.

-Η αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας, γιατί αυτός είναι εντέλει ο πιο σημαντικός δείκτης της ανάπτυξης ενός λαού.

Δεν μπορώ όμως πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου για αυτό το νομοθετικό έκτρωμα να μην παρατηρήσω ότι ο Πρωθυπουργός είναι

απών. Είναι απών από ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνησή του θέλησε να βαφτίσει ως δήθεν αναπτυξιακό. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι απών σκόπιμα.

Διότι, τι θα μπορούσε να πει για το όργιο φωτογραφικών ρουσφετιών; Τι θα μπορούσε να πει για την επαναφορά του εργασιακού Μεσαίωνα; Τι θα μπορούσε να πει για τις αθλιότητες του υπουργού του που διασύρει όχι μόνο τον εαυτό του, όχι μόνο τον πρωθυπουργό αλλά και ολόκληρη την παράταξή του;

Κάπως πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση και επέλεξε λοιπόν να είναι απών. Εγώ πάντως είμαι παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι μας είμαστε εδώ Θέλω να σας προειδοποιήσω : ΟΙ 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι: Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα. Απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος. Κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος”.

 

πηγή: Ελεύθερος Τύπος