«Μπράβο στους Έλληνες πολίτες. Ένα και μόνο εισόδημα έθρεψε πολλά στόματα»

Για «μισό – θαύμα» στην Ελλάδα μιλάει το Politico και αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έως τώρα «δουλειά» που έχει κάνει, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σε άρθρο του αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση έχει φέρει: «μία νεότερη γενιά τεχνοκρατών με διεθνές πνεύμα και φιλική στις επιχειρήσεις προσέγγιση σε θέσεις λήψης αποφάσεων αντί για την πελατειακή, εθνικιστική παλαιά φρουρά της Νέας Δημοκρατίας». Παράλληλα σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει νέα ώθηση σε ιδιωτικοποιήσεις, που είχαν καθυστερήσει, ενώ «τρέχει» ανά την Ευρώπη για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να πετύχει το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Ο Τσίπρας δεν κατάλαβε ποτέ πραγματικά τι πρέπει να κάνει για να προσελκύσει επενδύσεις. Αλλά ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει την μοίρα στα χέρια της» σημειώνει το Politico.

«Η ανάπτυξη δεν ήταν δεδομένη»

Παράλληλα επισημαίνει ότι η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση δεδομένη, καθώς χάθηκε το 27% του ΑΕΠ από το 2010 έως το 2016, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε έως και πάνω από το 27%, με το ποσοστό μεταξύ των νέων να υπερβαίνει το 50% στο απόγειο της κρίσης. Οι συντάξεις μειώθηκαν, η δημόσια υγεία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και οι δαπάνες στην εκπαίδευση θυσιάστηκαν, θυμίζει το Politico, προσθέτοντας ότι μόλις πρόσφατα είχαμε την πλήρη άρση των capital controls.

«H Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit στο απόγειο της κρίσης τον Ιούλιο του 2015» παρατηρεί το Politico, ενώ αναφέρει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «είχε μυστικά αναπτύξει σχέδια παράλληλου νομίσματος, για να δει το δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση τελικά όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να κάνει την «kolotumba» και να υπογράψει μνημόνιο».

Το άρθρο πιστώνει παράλληλα  το μισό θαύμα της Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, ο οποίος «μεταμορφώθηκε από ένα ακρο-αριστερό, αντισυστημικό, λαϊκιστικό κίνημα σε ένα mainstream σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και εφήρμοσε ένα σκληρό πρόγραμμα διάσωσης, στο οποίο είχε αντιταχθεί και το οποίο ποτέ δεν πίστεψε». «Αξίζουν συγχαρητήρια στον χαρισματικό αριστερό γιατί προσχώρησε στον πολιτικό ρεαλισμό, αλλά και γιατί υπέγραψε τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία» σημειώνει ο αρθρογράφος.

 Επιβράβευση στους Έλληνες πολίτες

Την πραγματική επιβράβευση, όμως, αξίζουν οι Έλληνες πολίτες: «Το οικογενειακό σύστημα πολλών γενεών της χώρας απορρόφησε τους κραδασμούς και περιόρισε τον πόνο της οικονομικής προσγείωσης. κραδασμών Τα εγγόνια σπούδασαν χάρη στις συντάξεις των παππούδων τους. Ένα και μόνο εισόδημα έθρεψε πολλά στόματα. Η κοινωνία στάθηκε όρθια, αντί να διαλυθεί από τις αντιξοότητες».

Αναφερόμενο στις πολιτικές εξελίξεις το Politico σημειώνει πως «η Χρυσή Αυγή συρρικνώθηκε και η δύναμή της είναι πλέον ασήμαντη, ενω οι ακροαριστεροί που παραιτήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχασαν σχεδόν όλη τη στήριξή τους. Ο Βαρουφάκης μπήκε στην Βουλή, αλλά είναι πιο δημοφιλής στα βρετανικά και αμερικανικά μέσα παρά στην ελληνική πολιτική σκηνή».

«Είναι πολύ νωρίς»

Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζει το περιοδικό, είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ολόκληρο θαύμα. Η οικονομία αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς, τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας παραμένουν υψηλά και μισό εκατομμύριο κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης. Ελάχιστοι έχουν γυρίσει προς το παρόν πίσω.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται με κόκκινα δάνεια και οι πιστωτές υποχρεώνουν την κυβέρνηση να συντηρεί πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφήνοντας μικρά περιθώρια για επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις, ενώ η εξαίρεση των ομολόγων της χώρας από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ της στερεί ένα σημαντικό στήριγμα, που έχουν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αναφέρει το άρθρο.

Aπό το newsroom του economico