Σε Προανακριτική με 172 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος - Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ

Στο πλαίσιο μυστικής ψηφοφορίας, που διεξήχθη αργά το βράδυ της Τρίτης , υπερψηφίσθηκε η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, διήρκεσε επτά ώρες και με 172 «ναι» και 84 «όχι», αποφάσισε μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, την σύσταση Προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τους χειρισμούς και τον ρόλο του,  στην υπόθεση Novartis.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στην κάλπη βρέθηκαν 261 ψηφοδέλτια. Εξ αυτών, 256 ήταν έγκυρα, τέσσερα άκυρα και ένα λευκό.

Από την διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν συνολικά 34 βουλευτές, από τις ΚΟ του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ25 (9), που αποχώρησαν, εκφράζοντας διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό.

Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, η κα Τζάκρη βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό).

Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό.

Η επιτροπή συγκροτείται για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, αλλά και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.