Η Ιταλία μειώνει βουλευτές και γερουσιαστές, προς εξοικονόμηση χρημάτων

Υπέρ της μείωσης των εδρών τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στη γερουσία, ψήφισε την Τρίτη η Ιταλική Βουλή.

Σύμφωνα με τον νόμο που εγκρίθηκε, οι βουλευτές στην Ιταλία θα μειωθούν από 630 σε 400 και οι γερουσιαστές από 315 σε 200.

Αυτή η μεταρρύθμιση είχε αποτελέσει βασική προεκλογική υπόσχεση του Κινήματος των 5 Αστέρων, που υποστηρίζει, πως με τον τρόπο αυτό, θα γίνει πιο αποδοτική η Βουλή, αλλά ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ, που δίνονται σε μισθούς και άλλες δαπάνες.

Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν έλειψαν, καθώς εκφράζεται ανησυχία, ότι έτσι θα αποδυναμωθεί η δημοκρατία. Ο νέος νόμος πιθανόν θα τεθεί σε δημοψήφισμα, καθώς αποτελεί τροποποίηση του συντάγματος της Ιταλίας, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με το Κίνημα των 5 Αστέρων, με αυτή τη μείωση η Ιταλία θα εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε 10 χρόνια.

Πόσο κοστίζουν για την Ιταλία βουλευτές και γερουσιαστές

Το πρακτορείο ειδήσεων AGI υπολόγισε ότι με δεδομένο πως ο κάθε βουλευτής κοστίζει 230.000 ευρώ τον χρόνο και ο κάθε γερουσιαστής 249.600 ευρώ, οι μειώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 52,9 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο κοινοβούλιο και 28,7 εκατ. ευρώ στη γερουσία. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ μετά τις επόμενες εκλογές στην Ιταλία, που είναι προγραμματισμένος για το 2023.