Πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης

Να  καταστήσει την χώρα συνδιαμορφωτή και όχι απλώς συμμέτοχου του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επαπειλούμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά κουρδικών στόχων στη Βορειοανατολική Συρία, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως διεφάνη από την χθεσινή του παρουσία στο Κάιρο, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Στην απαιτητική, όπως εξελίσσεται στην διπλωματική σκακιέρα ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει σειρά πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών.

Στον απόηχο, δε, της συνεχιζόμενης παραβατικότητας της Άγκυρας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσπασε χθες τη ρητή καταδίκη των έκνομων τουρκικών ενεργειών από την Αίγυπτο, χώρας – «βαρόμετρου» στον Αραβικό κόσμο, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την πορεία σύγκλισης Αθήνας – Καίρου, όπως αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία επιδίδεται σε μία…εκστρατεία αφύπνισης των Ευρωπαίων εταίρων μας με πρώτο χρονικό ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 17 – 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τους Έλληνες δημοσιογράφους, που βρέθηκαν χθες στο Κάιρο, η εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της Φθινοπωρινής Συνόδου, θέμα το οποίο θα συζήτησει με τον πρόεδρο  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Αθήνα επιλέγει σε αυτήν την φάση και αφού δεν έχει καμφθεί η τουρκική προκλητικότητα να σκληρύνει τη στάση της, τασσόμενη υπέρ της κλιμάκωσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της γείτονος.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή επέμενε στο ethnos.gr πως η Ελλάδα κινείται στην κατεύθυνση της εξάντλησης όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιέσεις προς την Άγκυρα, ακολουθώντας την ίδια ώρα ψύχραιμη στάση, αρνούμενη να… ευθυγραμμιστεί με το παιχνίδι εντυπώσεων, στο οποίο συστηματικά επιδίδεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, η διάθεση για επανέκκινηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν εξέλιπε, ωστόσο, είναι η Τουρκία εκείνη, που οφείλει να προχωρήσει σε απτές αποδείξεις πως επιζητά μία τέτοια προοπτική. Επιπλέον, οι ηγέτες Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία και διατράνωσαν την αντίθεση τους σε ένα μονοπάτι, που πιθανώς να οδηγήσει σε εδαφικό διαμελισμό της Συρίας και κατ επέκταση σε εκ νέου ενεργοποίηση θυλάκων του Ισλαμικού Χαλιφάτου. «Κίνηση σε λάθος κατεύθυνση» φέρεται να χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες ο κ. Μητσοτάκης.