Την καθαίρεση Τραμπ συζητούν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση», είπε η Νάνσι Πελόζι.

Νωρίτερα η Πελόζι είχε κατηγορήσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζόζεφ Μαγκουάιρ ότι, κατ` εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την καταγγελία που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές της.

Η καταγγελία αυτή υποβλήθηκε τον Αύγουστο και αφορούσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουλίου ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία, προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Μάλιστα χθες ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο, κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι.
Από την μεριά της, η Πελόζι απαιτεί την παράδοση στο Κογκρέσο του συνόλου της καταγγελίας που έχει καταθέσει ένας πληροφοριοδότης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και “την δρομολόγηση μιας διόδου για τον πληροφοριοδότη, ώστε ο ίδιος να μιλήσει άμεσα με τις επιτροπές που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία.”
“Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η κυβέρνηση ασκούν τα καθήκοντα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, εξυπηρετώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού κι όχι τα προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα του προέδρου,” ανέφερε σε επιστολή της προς την κοινοβουλευτική της ομάδα, η Πελόζι την Κυριακή.

Τουλάχιστον 137 Δημοκρατικοί βουλευτές, ήτοι ποσοστό 58% της κοινοβουλευτικής τους ομάδας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν στην πραγματοποίηση μιας έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ABC News. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ τονίζει ότι “δεν ανησυχεί” για το ενδεχόμενο παραπομπής του, στηριζόμενος προφανώς, στην αρνητική στάση της Γερουσίας και του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ.