Μητσοτάκης: «Έτοιμο το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΝΔ» - «Κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις»

Έτοιμο έχει το 50% του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οποίο, όπως είπε, θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε πάντως ότι εκείνος δεν θα αναλάβει προσωπικά υπουργείο.Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες αφού θα γίνουν ξανά πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική, που οδηγεί σε ακυβερνησία.

Αναφερόμενος,εξάλλου, στο θέμα της αποχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα είναι μεγάλη, καθώς οι πολίτες περιμένουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι άδειες, δεν είναι μισογεμάτες με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Οι γενικές εκλογές είναι σημαντικές, διότι τώρα αποφασίζουμε την κατεύθυνση της χώρας. Πιστεύω πως η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει προσμονή να κλείσει ένας κύκλος και να ανοίξει ένας άλλος»  είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αλλαγή του εκλογικού νόμου»

«Αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα πάμε άμεσα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, που σημαίνει ακυβερνησία» τόνισε. «Με κατηγορούν για κινδυνολογία, τη στιγμή που άλλοι νομοθέτησαν την απλή αναλογική. Στα πρώτα μέτρα μας η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα επιδιώξουμε ευρείες συναινέσεις, δεν θέλουμε απαραίτητα την επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξάρτητα από το ποσοστό του. Θα επιδιώξουμε τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που θα το στηρίξουν στη νέα Βουλή».

Σε ερώτηση για τη δήλωση Τσίπρα ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Παρά τα όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις εκλογές ο ρόλος μου δεν θα είναι να τακτοποιήσω λογαριασμούς με τους πολιτικούς αντιπάλους, δεν υπάρχει στο μυαλό μου η έννοια «ξεμπερδεύω με την Αριστερά». Ο κ. Τσίπρας ας αποφασίσει ποια είναι η Αριστερά που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παύλος Πολάκης, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη; Ελπίζω, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν, ο κ. Τσίπρας να είναι υπεύθυνος στην αντιπολίτευση και να μην επαναλάβει δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο νέο υπουργικό σχήμα, λέγοντας ότι έχει κατασταλάξει στο 50% των υπουργών, ότι θα συμμετέχουν και πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ εκείνος δεν θα αναλάβει προσωπικά κανένα υπουργείο.

Ας σημειωθεί ότι το όνομα που ακούγεται εδώ και καιρό για το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό του Χρήστου Σταϊκούρα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αναλάβει αυτός αρχικά τη θέση και του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να δείξει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος να επαναδιαπραγματευτεί σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα τα κρίσιμα σημεία της μεταμνημονιακής εποπτείας, με πρώτο-πρώτο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για άσυλο και τις άδειες του Κουφοντίνα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμα στα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνησή του, καθώς και στις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Θα προβλέπει αναίρεση των προβληματικών διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Με αφορμή τον Κουφοντίνα, θα κινηθούμε νομοθετικά ώστε το συμβούλιο που αποφασίζει για άδειες κρατουμένων να λαμβάνει υπόψη παράγοντες που θα είναι επιβαρυντικοί, ανάλογα με τα εγκλήματά τους. Θα προβλέπει κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η Αστυνομία θα μπορεί να εισέρχεται στα πανεπιστήμια δίχως άδεια. Θα χρειάζεται να συζητήσουμε ελεγχόμενη πρόσβαση σε ορισμένα κτίρια, θα μιλήσουμε με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε όλες τις υποδομές, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε σε μπαχαλάκηδες να χρησιμοποιούν κτίρια ως ορμητήρια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τις συντάξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις συντάξεις και απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι σκοπεύει να μειώσει τις συντάξεις και να ιδιωτικοποιήσει τις επικουρικές. Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας οποιουδήποτε τμήματος συντάξεων και ότι έχει σχέδιο για τη διατήρηση των επικουρικών. «Οι συνταξιούχοι έχουν μόνο να ωφεληθούν από τη ρωμαλέα ανάπτυξης της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Προτεινόμενα για εσάς