Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: «Οι Έλληνες είναι και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» - Video

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει συνέπειες.

«Όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι – και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται – απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και είχα ταυτόχρονα την ευκαιρία στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν σε διπλωματικό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

Δείτε το Video με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα:


Αναφορικά με τις επόμενες κοινές ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου, και αφού επανέλαβε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι απόλυτα ασφαλείς, ο κ. Τσίπρας είπε: «Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα, είναι αυτό της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας αλλά και το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες» ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ ξεκίνησε στις 17.30 το απόγευμα και διήρκεσε περίπου 3 ώρες.