Τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Τι συμφώνησαν τηλεφωνικά Τσίπρας με Αναστασιάδη

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διέκοψε ακριβώς για την σύγκλησή της την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, καθώς οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και την ανυποχώρητη και εκτός ορίων στάση Τσαβούσογλου και Ερνογάν, είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις και είναι πολύ πιθανό να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Επίσης για τις παράνομες – κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, τους ομολόγους του, αύριο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο.

Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο «Πορθητής» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, αλλά παρέμενε άγνωστο το αν αυτό αποτελεί πραγματικότητα ή αν ήταν στο πλαίσιο της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας.

Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, πλέον υπάρχει μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στον «Πορθητή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση, καθώς αυτά τα υλικά θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων η γεώτρηση

Από τη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τις πληροφορίες εάν τελικά έγινε, ή όχι γεώτρηση.

Ωστόσο, «οι πιθανότητες κλίνουν προς την κατεύθυνση ο «Πορθητής» να έχει “τρυπήσει” τον κυπριακό βυθό», εκτιμά η κυπριακή εφημερίδα, που επικαλείται ανεπιβεβαίωτες τουρκικές πληροφορίες ότι το γεωτρύπανο έχει φτάσει πέρα από τα 2.000 μέτρα.

Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με την ανακοινωμένη από την Άγκυρα άφιξη του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», εντός του Ιουλίου, δείχνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις σχεδιασμένες γεωτρήσεις, παρά τα αυστηρά μηνύματα και τις προειδοποιήσεις.

Τα πλοία που πηγαινοέρχονται στον «Πορθητή» χρησιμοποιούν τουρκικά λιμάνια, ενώ ομάδα μετέβη από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προκειμένου να εξετάσει την αξιοποίηση υποδομών ή την κατασκευή τους.

Τι συμβαίνει με τα εντάλματα σύλληψης

Στο μεταξύ, δεν έχει τελειώσει το ζήτημα με τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος ανθρώπων που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τα εντάλματα αναμένεται να εκτελεστούν όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτης της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ παραμένει στην Τουρκία. Πρόκειται για Κροάτη, που έχει περιοριστεί στη διαδρομή Τουρκία – «Πορθητής» και δεν έχει ταξιδεύσει αλλού. Υπενθυμίζεται ότι τα εντάλματα σύλληψης είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Το προκλητικό ξέσπασμα Ερνογάν, μετά και τις δηλώσεις στήριξης Μακρόν

Υπενθυμίζονται οι νέες δηλώσεις για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες εκτός εαυτού έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Tούρκος πρόεδρος στην ομιλία τους προς τους εξαγωγείς τόνισε πως «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο , τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεἰ.

Διαθέτουμε 4 πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίσουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!᾽«

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Μακρόν ωρυόμενος μάλιστα, πως «ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;»…