Οι τρεις που είπαν «όχι» στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ

Το ισχυρό σοκ από την υπόθεση της Μυρσίνης Λοίζου, που έδωσε βαρύ πλήγμα στο περίφημο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ζωντανό» και χθες, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος. Η ανακοίνωση άλλων 10 ονομάτων που θα στελεχώσουν την λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα τελείως άγνωστοι, δεν στάθηκε ικανή για να αλλάξει το κλίμα.

Άλλωστε με εξαίρεση τον Πέτρο Κόκκαλη, η υποψηφιότητα του οποίου είχε ήδη προαναγγελθεί, τα ονόματα δεν φάνηκαν να εντυπωσιάζουν κανέναν. Ούτε η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου, ούτε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ούτε τα άλλα ονόματα των αθλητών, ακτιβιστών και συνδικαλιστών που ανακοινώθηκαν, συνιστούν «βαριά χαρτιά», που θα δώσουν ώθηση στον συνδυασμό.

Όπως αναφέρει το iefimerida ο «πάγκος» υποψηφίων για την Ευρωβουλή δείχνει να στερεύει.

Αρνήσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από την ανακοίνωση των άλλων 10 ονομάτων της λίστας των υποψηφίων ευρωβουλευτών, αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των media ήταν οι αρνήσεις ορισμένων προσωπικοτήτων που βολιδοσκοπήθηκαν και στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε πολλά. Όχι είπε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, σημειώνοντας ότι μετέχει μόνο σε αθλητικά δρώμενα, την πρόταση αρνήθηκε και η Χάρις Αλεξίου -ενδεχομένως γιατί εκτέθηκε και εκείνη προσωπικά με την υπόθεση της Μυρσίνης Λοίζου, αφού ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο για την παράνομη σύνταξη που εισέπραττε επί χρόνια η κόρη του Μάνου Λοίζου- όχι είπε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευκρινίζοντας ότι έχει αποχωρήσει από την πολιτική.

Έρχονται οι «πρόθυμοι»

Το επόμενο κύμα υποψηφίων που θα ανακοινωθεί, θεωρείται πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και την ομάδα των «προθύμων» της κεντροαριστεράς, που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η περίπτωση της Μαρίας Ρεπούση η του Σπύρου Δανέλλη. Αν υπάρχει μια εξήγηση για την καθυστέρηση είναι κατ αρχήν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν, αφού θα πιστοποιηθεί έτσι με τρόπο πανηγυρικό, οτι η περίφημη διεύρυνση δεν γίνεται χωρίς «αντίτιμο». Μάλιστα όλοι θα θυμηθούν τις παλαιότερες δηλώσεις, για παράδειγμα, του Σπύρου Δανέλλη, ότι δεν θα πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξή του στην κυβέρνηση είναι ανιδιοτελής.

Ενώ η παρουσία στην ίδια λίστα και της Έλενας Κουντουρά, θα τροφοδοτήσει με επιχειρήματα εκείνους που ασκούν σκληρή κριτική και επιμένουν ότι η όλη υπόθεση της διεύρυνσης του κυβερνόντος κόμματος, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κυνικό πάρε-δώσε.