Οπισθοχώρηση για τους μισθούς των κληρικών από την κυβέρνηση

Σε δεύτερες σκέψεις αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για το Εκκλησιαστικό, και κυρίως για το φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, έπειτα από το κύμα αντιδράσεων που σήκωσε η πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει ακόμα και μονομερώς.

Και με το βλέμμα στις επερχόμενες κάλπες του 2019 ο πρωθυπουργός έκρινε προτιμότερο να κάνει στροφή και να προτιμήσει μια πιο… διπλωματική οδό διαχείρισης του εν λόγω ζητήματος.

Εξού και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου,ο  οποίος έσπευσε χθες να πει ότι από την κυβέρνηση θα εξαντλήσουν τα περιθώρια του διαλόγου. Και ότι το πρώτιστο δεν είναι ο χρόνος της κατάθεσης του νομοσχεδίου, παρά η επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας.

«Δεν βιαζόμαστε…»

Ξεκαθάρισε δε τα εξής: Πρώτον ότι δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς των 10.000 ιερέων. Δεύτερον,ότι «η κυβέρνηση δεν βιάζεται, ούτε πιέζεται». Τρίτον ότι θα προηγηθεί κύκλος συναντήσεων του υπουργού Παιδείας Κ.Γαβρόγλου με την ηγεσία της εκκλησίας, για να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης και να εξασφαλιστεί συναίνεση.

«Επηρεάζονται πάνω από 10.000 ενορίες , η εκλογική χασούρα θα ήταν μεγάλη», έλεγε στο Iefimerida βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

Ορατό επίσης ήταν το ενδεχόμενο να μην ψήφιζαν το  νομοσχέδιο ακόμα και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ορισμένοι εξ’ αυτών (Γιάννης Αμανατίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής) διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με την εκκλησιαστική κοινότητα, που σημαίνει ότι δύσκολα θα έρχονταν σε ρήξη μαζί της.

Ο ρόλος των ΑΝΕΛ

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να γνώριζε για τις προθέσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου και να κράτησε ως τώρα μία ισορροπημένη στάση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι πιεσμένος πολιτικά.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε οι ΑΝΕΛ διεμήνυσαν ότι θα συνταχθούν με τις αποφάσεις της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να γίνεται κατανοητό ότι ο Τσίπρας δύσκολα θα έβρισκε την αναγκαία πλειοψηφία για ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο.

Στην κυβέρνηση, τέλος, κάνουν λόγο για πολιτικό δάκτυλο της ΝΔ πίσω από την άρνηση της εκκλησίας και πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της. Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα καθώς και ότι κινείται σε αντιδραστική τροχιά για μικροπολιτικούς λόγους.