Τουρκία προς Λιβύη: «Η Ελλάδα κλέβει χώρο από την ΑΟΖ σας»!

Άνοιξε προς τους συνομιλητές του δύο χάρτες, και προσπάθησε να αποδείξει  πώς η ανατολική Μεσόγειος περνά υπό την «κατοχή» της Ελλάδας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Ο λόγος για τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Λιβύη.

Τα όσα διαμείφθηκαν στο παρασκήνιο της επίσκεψης, αποκάλυψε η φιλοκυβερνητική, τουρκική εφημερίδα  Γενί Σαφάκ.

Θα «χαλάσουν τα σχέδια της Ελλάδας»

Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να στείλει μήνυμα για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η εφημερίδα και με τους χάρτες που παρουσίασε στους συνομιλητές του στην Τρίπολη, προσπάθησε να τους πείσει ότι αν Τουρκία και Λιβύη υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τότε – σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ – θα χαλάσουν τα σχέδια «κατοχής» της Ελλάδας.

«Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα ορθωθεί ‘τουρκική ασπίδα’ απέναντι στη γραμμή ‘κατοχής’ που εκτείνεται από τη ‘νότια Κύπρο’ έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η ‘νότια Κύπρος’ και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης», γράφει η εφημερίδα που υποστηρίζει πως «η Αθήνα, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα βρήκε την ευκαιρία να καπηλευτεί 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου που ανήκε στη Λιβύη», υποστηρίζει η Γενί Σαφάκ.

«Μας εγκλώβισαν»

Η εφημερίδα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση υπολογισμού όχι την ηπειρωτική χώρα αλλά τα νησιά, περιορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το έκανε και η Κύπρος, «εγκλωβίζοντας» την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από τον κόλπο της Αττάλειας, αλλά και η Ελλάδα κάτω από την Κρήτη» γράφει.

Να σημειωθει ότι ο Ακάρ δεν παρέλειψε να προσφέρει ακόμη και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας με την επανασύσταση τουρκικής δύναμης στη Λιβύη.

Αξιοπρόσεκτο είναιι το γεγονός ότι, αμέσως μετά την επιστροφή του τούρκου υπουργού Αμυνας στην Αγκυρα, κατέφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάνστην Κωνσταντινούπολη.