Βούτσης: Δεν θα πάρουν αναδρομικά οι βουλευτές

Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες ότι η τροπολογία για επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, καθηγητές, γιατρούς και δικαστικούς αφορά και τους βουλευτές οι οποίοι μπορούν να εισπράξουν ποσό περίπου 24.000 ευρώ ο καθένας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι οι βουλευτές δεν θα λάβουν αναδρομικά.

«Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές» υποστήριξε ο κ. Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στα όσα είπε το εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος ,πως η τροπολογία για την επιστροφή αναδρομικών ποσών σε δικαστές «ανοίγει παράθυρο» για την διεκδίκηση χρημάτων και από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

«Αποσύνδεση»

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως ήδη από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Υπογράμμισε δε ότι οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστών από το νόμο 3691/2008 έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης ενώ πρόσθεσε ότι η επιστροφή των αναδρομικών στους δικαστικούς αποτελεί εφάπαξ ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Ο κ. Βούτσης τόνισε πως η κυβερνητική τροπολογία που επιστρέφει ποσά στους δικαστικούς δεν πρόκειται να συμπαρασύρει και τους βουλευτές όπως άλλωστε είχε συμβεί και με αντίστοιχη ρύθμιση του 2014.

«Δημιουργία εντυπώσεων»

«Κυκλοφορούν εντολές κι αποφάσεις κομμάτων που αναφέρονται σε αναδρομικά βουλευτών και την στάση τους. Θα ενημέρωνα την Διάσκεψη πως δεν υπάρχει απολύτως κανέναν τέτοιο ζήτημα ούτε υπήρξε ποτέ, αλλά φαίνεται – και λυπάμαι πολύ – δεν μπορούσαν να περιμένουν μια ώρα. Όλα γίνονται για την δημιουργία εντυπώσεων» σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε «εδώ και μία 10ετία παρά το μεταπολιτευτικό ψήφισμα – έχουν πλήρως αποδεσμευθεί οι αποζημιώσεις βουλευτών από τους μισθούς των δικαστών».

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε δε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τις καταγγελίες του κ. Μητρόπουλου ενώ για τις ανακοινώσεις τις αντιπολίτευσης σχολίασε «Αν είχαμε ερωτηθεί από ΝΔ και ΔΗΣΥ που έσπευσαν να δώσουν εντολές θα είχαμε απαντήσει. Είναι συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση για να βγει αυτό το πράγμα για δημιουργία εντυπώσεων. Ανοησίες! Ας κάνουν κάτι πιο σοβαρό και οι σελίδες και οι πολιτικοί αρχηγοί»