Πολιτικές ευθύνες σε 4 υπουργούς για το Ερρίκος Ντυνάν-Αδωνις-Λοβέδρος στο επίκεντρο

Tο τμήμα του πορίσματος που αναφέρεται στο «Ερρίκος Ντυνάν» παραδόθηκε στους επικεφαλής των κομμάτων, οι οποίοι είναι μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο κομμάτι του πορίσματος, εξετάζεται λεπτομερώς η πορεία του νοσοκομείου από την ίδρυσή του έως την αναγκαστική εκποίησή του με πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στη Δικαιοσύνη

Στο πόρισμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  γίνεται αναφορά στις βασικές αιτίες της οικονομικής «κακοδαιμονίας» του νοσοκομείου, όπως επίσης γίνεται αναφορά σε πράξεις και παραλείψεις τόσο της διοίκησης όσο και του εποπτεύοντος υπουργείου.

Το πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν, υποστηρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες από τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη και προτείνει προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν εάν οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων».

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πόρισμα θα πρέπει να διαβιβαστεί στην εισαγγελία για την περαιτέρω διερεύνηση των φακέλων. Όσον αφορά στα ονόματα των υπουργών οι  οποίοι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολιτικές ευθύνες αυτοί είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον οποίο αναφέρουν ότι στην κατάθεση του  απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια ενώ το δεύτερο όνομα είναι του  Άδωνι Γεωργιάδη.

Τι αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα:

«Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των Κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 – 2014) και των Υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση δια πλειστηριασμού του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ») είναι σαφείς και μεγάλες, αφορώσες τόσον την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου, όσον και την μη ορθή υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ε.Ε.Σ. προς το Κ.Ι.Ε.Ν. ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».

Το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» θα συζητηθεί, αύριο Τρίτη, στις 15:00, σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι για τα σκουπίδια όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κοινοί απατεώνες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Εξεταστικής για την Υγεία.

«Όπως είχα εγκαίρως προβλέψει από την περασμένη εβδομάδα, όταν υπήρχαν σχετικές αναφορές περί προανακριτικής, αυτή η Εξεταστική δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία προανακριτική έναντι ουδενός υπουργού. Τι έλεγα; Θα κάνουν ένα πόρισμα, θα λένε γενικές ευθύνες, θα το ψάξει η Δικαιοσύνη, ότι έκαναν για το Ερρίκος Ντυνάν. Το λέω για να μην τους πιστεύετε, είναι κοινοί απατεώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Επί της ουσίας, το Ερρίκος Ντυνάν πουλήθηκε επί ημερών μας στην τράπεζα Πειραιώς με 115 εκατ. ευρώ, ενώ είχε 230 εκατ. ευρώ χρέη, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 40 εκατ., όσα ακριβώς χρωστούσαν και οι εργαζόμενοι, που ήταν τρία χρόνια απλήρωτοι, εισέπραξαν όλα τα χρήματά τους. Σβήστηκαν τα χρέη στους υπόλοιπους ιδιώτες και τώρα το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω του Ωνασείου ιδρύματος, όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν με περίπου 70 εκατ. ευρώ».

«Κοινώς αιτούμαι μετά από αυτή την επιτυχία που είχαμε, από τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μας καλέσει, να μας δώσει και βραβείο για την επιτυχημένη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Ως προς το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια, όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Φιάσκο» χαρακτηρίζει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος και συνεχίζει:«Επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης».

Διαβάστε τι λεει το πόρισμα ΕΔΩ