Προς σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τα 12 μίλια

Η Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για την σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκε στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε ο τρόπος που θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

«Θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. 

Οδηγίες

Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.  Λίγη ώρα μετά, εκδόθηκε η απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει»

– Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν 

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία ενώ συζήτησε και για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του.

Τέλος ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συζήτησε και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Οι αρμοδιότητες

Στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ,ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό την παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.