Σάρα Φέργκιουσον: Η δούκισσα «ιστορία μου, αμαρτία μου»

Την περασμένη Δευτέρα, την ώρα που το παλάτι του Κένσιγκτον ανακοίνωνε την εγκυμοσύνη της Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισα του Γιορκ, Σάρα Φέργκιουσον-πρώην βασιλική νύφη στο Μπακιγχαμ- τουίταρε ακατάπαυστα για το γάμο της κόρη της, πριγκίπισσας Ευγενίας, τονίζοντας πόσο φανταστικός ήταν, ενώ ανέβαζε συνεχώς στα social media δικές της φωτό με ευχαριστίες στον σχεδιαστή του φορέματός της Emanuel Ungaro. Φυσικά, κουβέντα για το μωρό .

Όλοι κατάλαβαν, ότι η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Άντριου, αντιδρούσε με θυμό γιατί της έκλεψαν την παράσταση. Οπως κατάλαβαν, ότι το γεγονός ότι πόζαρε ακριβώς πίσω από τον πρίγκιπα Φίλιππο στη γαμήλια φωτογράφιση της κόρης της δεν σημαίνει ότι ο πάγος μεταξύ τους έλιωσε. Οι θερμοκρασίες παραμένουν… πολικές και για αυτό όλοι υποστηρίζουν ότι η Φέργκι, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας όσο ζει ο σύζυγος της βασίλισσας.

Το μίσος του για εκείνην είναι άσβεστο. Την θεωρεί κάτι παραπάνω από μπελά και υπαίτια πολλών δεινών. Και ίσως να μην έχει και άδικο…

Γνωρίζοντας το βίο και την πολιτεία της καταλαβαίνει κανείς εύκολα γιατί το μίσος καίει ακόμη…
Η δούκισσα του Γιορκ απασχόλησε πολλάκις τα βρετανικά και τα διεθνή έντυπα

Η Σάρα Φέργκιουσον και ο πρίγκιπας Άντριου έχουν μόνο 5 μήνες διαφορά ηλικίας, και τα οικογενειακά τους δέντρα συνδέονται ελαφρά πίσω στο 1700. Οι δυο τους γνωρίζονταν από παιδιά και οι πατεράδες τους έπαιζαν μαζί πόλο. «Όλοι δεν παίζουν;» είχε πει κάποτε η μητέρα της, που χώρισε με τον πατέρα της Σάρα γιατί τον απατούσε με έναν Αργεντίνο παίκτη του πόλο.

Η Σάρα Φέργκιουσον σε ηλικία 5 ετών
Η Σάρα Φέργκιουσον σε ηλικία 5 ετών

Έτσι, όταν η Σάρα είδε τον πρίγκιπα σε δείπνο στο Γοιυνδσορ, κατά την διάρκεια της εβδομάδας του Royal Ascot το 1985, ήταν απλά δυο φίλοι που συναντήθηκαν ξανά. Και οι δυο μόλις είχαν βγει από μακροχρόνιες σχέσεις, η Σάρα είχε χωρίσει από τον μάνατζερ αγώνων Πάντι ΜακΝάλι πατέρα δύο παιδιών που ήλπιζε να παντρευτεί, και ο Άντριου από την ηθοποιό Κου Σταρκ.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν αυτή που ήθελε να προσκληθεί η Φέργκι στο δείπνο. Οι μητέρες τους ήταν φίλες στο σχολείο και η Νταϊάνα ήθελε αρχικά η Σάρα να είναι η κουμπάρα της. «Στο Ascot ξεκίνησαν όλα» είχε πει ο Άντριου στην συνέντευξη μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα τους.
Η Νταϊάνα και η Σάρα Φέργκιουσον ήταν πολύ καλές φίλες

Όταν της έκανε πρόταση γάμου τον Φεβρουάριο του 1986, κατά τη διάρκεια μιας ρομαντικής παραμονής σε έναν κάστρο στη Σκωτία που ανήκε σε φίλους του Άντριου, η Σάρα του είπε: «Όταν ξυπνήσεις αύριο το πρωί, μπορείς να μου πεις ότι όλα είναι ένα αστείο».

Τον γάμο τους στις 23 Ιουλίου 1986 στο Αββαείο του Γουέστμινστερ παρακολούθησαν από τους δέκτες τους 500 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η νύφη, που αργότερα είπε ότι έχασε 13 κιλά για τον γάμο, φορούσε ένα νυφικό με ουρά 5 μέτρων που σχεδίασε η Βρετανίδα Λίντκα Κιεράκ. Ναι, και έμοιαζε αρκετά με εκείνο της Νταϊάνα αν και κανένα νυφικό φόρεμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το θρυλικό νυφικό που φόρεσε η Lady D και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα ωραιότερα όλων των εποχών.
Η γαμήλια φωτογραφία του πρίγκιπα Άντριου και της Σάρα ΦέργκιουσονΌπως και η Νταϊάνα, μπέρδεψε το όνομα του συζύγου της, επαναλαμβάνοντας το μεσαίο του όνομα του Αντριου, Κριστιάν, δύο φορές. Σε αντίθεση όμως με την πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Σάρα επέλεξε να πει το μέρος όπου υπόσχεται «υποταγή» στον όρκο της – σε αντίθεση με την Νταϊάνα, την Κέιτ και την Μέγκαν που το παρέλειψαν.
Η ουρά του νυφικού της έφτανε τα 5 μέτρα

Η κοκκινομάλλα, που πριν παντρευτεί τον Άντριου εργαζόταν σε γκαλερί τέχνης, καθώς και σε δημόσιες σχέσεις και σε εκδοτικά γραφεία, φυσικά, αποτέλεσε αντικείμενο σύγκρισης με την πριγκίπισσα Νταϊάνα στον Τύπο, τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση, και το στυλ, αλλά και την σιγουριά και την προσωπικότητα.

Η Νταϊάνα ήταν η πριγκίπισσα με το αγγελικό πρόσωπο. Η Σάρα ήταν μια ζωντανή και διόλου ντροπαλή γυναίκα.

Την ίδια ώρα, η Σάρα και η Νταϊάνα έγιναν πολύ καλές φίλες, χάρη στους περίεργους ρόλους τους ως τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η Σάρα βοήθησε επίσης την Νταϊάνα να βγει από το καβούκι της. Μάλιστα, η Νταϊάνα, ντυμένη ως αστυνομικός, συμμετείχε μαζί με την Φέργκι σε μια «αποστολή» για να διαλύσουν το μπάτσελορ πάρτι του πρίγκιπα Άντριου μια ημέρα πριν το γάμο του.

Η Σάρα βοήθησε την Νταϊάνα να βγει από το καβούκι της

Η βασιλική οικογένεια έδειξε να υποδέχεται με μεγάλη χαρά την Σάρα στους κόλπους της, εκτιμώντας το γεγονός πως έμοιαζε με ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας. Η βασίλισσα «λάτρευε τον τρόπο με τον οποίο καθόταν με τα πόδια της ανοιχτά, κάνοντας αστεία» δήλωσε ένας φίλος της βασίλισσας στον βιογράφο της Μπεν Πίμλοτ και μερικές φορές η βασίλισσα την καλούσε να δειπνήσουν μαζί ακόμη κι όταν έλειπε ο Άντριου.

Όμως η Φέργκι και η Νταϊάνα ζήλευαν η μία την άλλη –η Νταϊάνα τη Φέργκι για την ενέργειά της που γοήτευε τους πάντες και η Φέργκι την Νταϊάνα για την ομορφιά της.

«Την ζήλευα πολύ όπως και η ίδια εμένα» είχε δηλώσει η Νταϊάνα στον βιογράφο της Άντριου Μόρτον. «Δεν μπορούσα να το καταλάβω, πραγματικά το απολάμβανε όπου κι αν βρισκόταν ενώ εγώ αγωνιζόμουν να αντέξω».

Η Σάρα ήταν σε ένα μάθημα πλοήγησης ελικοπτέρου όταν ανακοινώθηκε ότι ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Η Βεατρίκη γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1988. Η πριγκίπισσα Ευγενία στις 23 Μαρτίου 1990.
Η Σάρα και ο πρίγκιπας Άντριου στην βάφτιση της πρώτης τους κόρης, Βεατρίκης
Εμπνευσμένη από τους νέους της ρόλους ως μητέρα και πιλότος, το 1989 η δούκισσα άρχισε να γράφει μια σειρά παιδικών βιβλίων με τον «Μπάντγκι, το μικρό ελικόπτερο» που έγινε σειρά κινουμένων σχεδίων. Έγραψε επίσης δύο ιστορίες για την βασίλισσα Βικτόρια και ένα βιβλίο για το σκι.

Η ώρα της «διάστασης»

Το 1990  η Νταϊάνα αποστασιοποιείται από την Φέργκι. Για την Σάρα είχε περάσει προ πολλού ο μήνας του μέλιτος με τα πεθερικά της, ενοχλώντας τους αποδεχόμενη δώρα από το κοινό, όπως ένα γούνινο παλτό, το οποίο εξόργισε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων – ή ακόμη χειρότερα, δέχτηκε χρήματα, όπως τις 250.000 λίρες που έλαβε για να μοιραστεί φωτογραφίες της οικογένειάς της με το περιοδικό Hello.

Επιπλέον, όταν ο Άντριου έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τον Βασιλικό Ναυτικό, η Σάρα λέγεται ότι αφιέρωνε το χρόνο της βλέποντας τους εραστές της. 

«Δεν θέλω περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ, μητέρα» είχε πει ο Άντριου στη βασίλισσα προς το τέλος του 1991, αναφερόμενος στην πρόθεσή του να χωρίσουν, σύμφωνα με το βιβλίο «The Diana Chronicles» της Τίνα Μπράουν. «Έχω πάρει την απόφασή μου».

Τον Μάρτιο του 1992, η Daily Mail ανέφερε πως ο Άντριου και η Σάρα είχαν χωρίσει, πράγμα που αποδείχθηκε πράγματι αληθές. Λίγους μήνες αργότερα, η πριγκίπισσα Άννα, η μεγαλύτερη αδελφή του Άντριου, χώρισε με τον σύζυγό της Μαρκ Φίλιπς, μετά από χρόνια χωριστών ζωών και παντρεύτηκε αμέσως τον Τίμοθι Λόρενς, με τον γάμο τους να λαμβάνει χώρα λίγο μετά την ανακοίνωση του χωρισμού της Νταϊάνας με τον Κάρολο.

Εκείνο το καλοκαίρι, η Φέργκι φωτογραφήθηκε να κάνει ηλιοθεραπεία τόπλες με τον Τζον Μπράιαν στα νότια της Γαλλίας. Σε μια φωτογραφία, μάλιστα, αυτός φαίνεται να δαγκώνει το δάχτυλο του ποδιού της και σε κάποια άλλη φαίνεται να φιλιούνται μπροστά στην 3χρονη Ευγενία.

Η οργή του Φίλιππου

«Μα για όνομα του Θεού» αναφώνησε ο πρίγκιπας Φίλιππος δίνοντας τις γυμνές φωτογραφίες της Φέργκι στην βασίλισσα.  Λέγεται ότι η Ελισσάβετ’εβαλε τον προσωπικό της γραμματέα να πει στην Φέργκιουσον πως θα ήταν καλή ιδέα αν επέστρεφε αμέσως στο Λονδίνο, κάτι που έκανε.

Ήταν μια πολύ ταραχώδης χρονιά για την βασίλισσα.Το κάστρο Γουίνσδορ είχε πιάσει φωτιά και το κοινό δεν ήταν χαρούμενο με το προτεινόμενο σχέδιο επισκευής ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η  βασίλισσα  έγινε ακόμη πιο έξαλλη όταν αναγκάστηκε  να ανοίξει το παλάτι του Μπάκιγχαμ για δημόσιες επισκέψεις για πρώτη φορά .

Η δούκισσα του Γιορκ λάτρευε το κολύμπι περισσότερο από την ιππασία, αλλά δεν έλεγε όχι σε μια βόλτα με άλογα

«Το 1992 είναι ένα έτος που δεν θα θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις» είπε η Ελισάβετ σε μια δημόσια συζήτηση. «Ήταν πράγματι… με τα λόγια ενός από τους πιο συμπαθητικούς μου χρονολόγους ένα ‘annus horribilis’».

Αν και ο βρετανικός Τύπος είχε εκφράσει την αγάπη του για την Φέργκι, παρόλο που την είχε αποκαλέσει «η δούκισσα του Χοιρινού» όταν πάχυνε, τα ΜΜΕ ήταν ανελέητα μαζί της μετά τον χωρισμό της με τον πρίγκιπα Άντριου.

«Ένας από τους χειρότερους τίτλους εφημερίδων ήταν αυτός που έλεγε πως το 82% προτιμούν να κοιμηθούν με μια κατσίκα παρά με την Φέργκι» δήλωσε πέρυσι η Σάρα.

Όταν η είδηση του χωρισμού της με τον Άντριου διέρρευσε, ο γραμματέας Τύπου της βασίλισσας έκανε ένα off-the-record σχόλιο στο BBC, αναφέροντας: «Έχουν βγει τα μαχαίρια στο παλάτι για την Φέργκι». Ο πατέρας της Φέργκι κάλεσε τότε τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας να ζητήσει συγνώμη – πράγμα που έκανε – αλλά πλέον δεν είχε σημασία.

«Είχα την ταμπέλα της ‘ακατάλληλης’ για την βασιλική ζωή» θυμάται η Φέργκιουσον στα απομνημονεύματά της το 1996 «My Story». «Ήμουν εκτός όχι μόνο από το παλάτι.Όλες οι πόρτες ήταν κλειστές».
Η δούκισσα του Γιορκ έχει άδεια πιλότου

Ακόμη κι εκεί ακολουθούσε την Νταϊάνα. Δεν ήταν η πιο κυνηγημένη γυναίκα της Βρετανία, αλλά βρισκόταν πολύ κοντά. Κάποια στιγμή, το 1994, είχε τον τίτλο της δεύτερης βρετανίδας με τα περισσότερα εξώφυλλα στο People. Δώδεκα όσα και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, με την Νταϊάνα να έχει κάνει 32.

Αλλά τουλάχιστον είχαν η μία την άλλη. Καθώς οι γάμοι τους είχαν αποτύχει, ο πάγος ανάμεσα στις δύο γυναίκες έλιωσε. Η Νταϊάνα πήγαινε στο σπίτι της Φέργκι στο Σούρεϊ και μιλούσαν για τα προβλήματά τους.

Ο Άντριου Μόρτον αποκάλυψε, μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, πως η πριγκίπισσα ήταν αυτή που είχε πληροφορήσει μυστικά τον Τύπο για τον χωρισμό του Άντριου και της Σάρα. Ο Μπράουν έγραψε επίσης, πως η Φέργκι ισχυρίστηκε ότι η Νταϊάνα ήταν αυτή που ενημέρωσε τον Τύπο για τις διακοπές της με τον Μπράιαν στη Γαλλία.

Αλλά το 1996, η Φέργκιουσον έγραψε στο βιβλίο της για την Νταϊάνα: «Ήταν δύο χρόνια μικρότερη από μένα και προσπάθησα να την υποστηρίξω και να την προστατεύσω, όπως θα έκανα στην αδερφή μου».

Η πριγκίπισσα Νταϊανα απευθυνόταν στην Σάρα για συμβουλές σχετικά με τον γάμο της

Αυτό όμως που έφερε την οριστική ρήξη στις σχέσεις τους ήταν όταν η Φέργκι ισχυρίστηκε πως κόλλησε πελματιαία κονδυλώματα αφότου δανείστηκε ένα ζευγάρι παπούτσια της Νταϊάνα. Η Νταϊάνα δεν της μίλησε ποτέ ξανά.

Η αδιαφορία της Φέργκι για τους αγώνες της, καθώς και η έλλειψη ντροπής στην υπογραφή συμφωνιών προκειμένου να πληρώνει τους λογαριασμούς της, την έκαναν στόχο γελοιοποίησης στη Βρετανία τη δεκαετία του ‘90. Αλλά οι Αμερικανοί λατρεύουν όλες αυτές τις ιστορίες. Έτσι και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 1997, η Φέργκιουσον υπέγραψε συμφωνία ύψους 1 εκατ. δολαρίων για να είναι πρεσβευτής του Weight Watchers για ένα χρόνο, έχοντας ήδη διαφημιστεί για το LightStyle του Ocean Spray, ένα τοπικό ποτό και τις κάμερες Olympus. Συνέχισε ως ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα του μπραντ για πάνω από μία δεκαετία.

Η βασίλισσα παρόλο που δεν ενέκρινε όλα αυτά, συνέχιζε να συμπαθεί την Σάρα. Επίσης, η Φέργκι και ο Άντριου παρέμειναν καλοί φίλοι – εξακολουθούν να είναι φίλοι ακόμη και σήμερα, περνώντας πολύ χρόνο μαζί, πυροδοτώντας μάλιστα τις εικασίες πως θα ξαναπαντρευτούν.

Σύντομα όμως, ολόκληρη η βασιλική οικογένεια θα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική τραγωδία. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, βάζοντας όλη την χώρα σε πένθος.

Περιέργως, η  μητέρα της Φέργκιουσον σκοτώνεται επίσης σε ένα βίαιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αργεντινή την επόμενη χρονιά.

Το 1998, η Φέργκι κυκλοφορεί το « Dieting With the Duchess», το πρώτο από μια σειρά από best-selling βιβλίων διατροφής και lifestyle, και έκανε μια αναπάντεχη εμφάνιση στα «Φιλαράκια» (στο βίντεοι που ακολουθεί από το 5ο λεπτό). Ο Τζόι πέφτει επάνω στην Φέργκι όσο χαζεύει τα αξιοθέατα του Λονδίνου, και η δούκισσα χαιρετά τον Τσάντλερ μέσω βίντεο.

Η Φέργκιουσον είπε ότι λάμβανε μόνο 15.000 λίρες ετησίως μετά το διαζύγιο, καθώς και χρήματα για να αγοράσει ένα σπίτι το οποίο θα έμπαινε στο όνομα των παιδιών τους και παρά την πρόσβασή της σε ορισμένα προνόμια, πάλευε σκληρά για να συντηρεί τις κόρες της.

Το 1994, ερωτηθείσα αν θα έγραφε ποτέ βιβλίο για την ζωή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, κάτι που σίγουρα θα πουλούσε πολύ, είχε δηλώσει στους New York Times πως «δεν θα το έκανα ποτέ, από σεβασμό στην βασίλισσα».

Η δούκισσα του Γιορκ ασχολείται έντονα με φιλανθρωπικά έργα. Εδώ σε επίδειξη μόδας για καλό σκοπόςΈπρεπε να πάει 2008 για να προσκληθεί η δούκισσα του Γιορκ ξανά στο Μπαλμόραλ, 16 χρόνια μετά το σκάνδαλο με την φωτογραφία.

Αλλά μια σειρά κακών αποφάσεων στη δεκαετία του 2000 –αργότερα το απέδωσε στα οικονομικά προβλήματα που είχε εξαιτίας της επιθυμίας της να βοηθά πάντα τους φίλους της (η αλήθεια ήταν ότι δάνειζε χρήματα δεν χάριζε ποτέ), την έφεραν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση μέχρι το 2010. Σύντομα, η ζωή της μετατράπηκε «σε μια ιδιωτική κόλαση» όπως το έθεσε η Φέργκιουσον στο βιβλίο της «Finding Sarah» το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Όπρα Γουίνφρεϊ, στις κόρες της και τον πρώην σύζυγό της.

Στα πράσα από «επενδυτή-μαιμού»

Αναζητώντας μετρητά, η Φέργκιουσον γνώρισε κάποιον που της παρουσιάστηκε ως Ινδός μεγιστάνας και επιχειρηματίας που ήθελε να στηρίξει τις διάφορες επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Μια σύντομη ματιά στο παρελθόν του, φαίνεται πως το επαλήθευε. Αλλά όπως αποδείχτηκε ήταν ένας ρεπόρτερ ταμπλόιντ που εμφανίστηκε ως επενδυτής και την κατέγραψε σε κάμερα να δέχεται χρήματα – κάτι που έγινε φυσικά, παγκόσμια είδηση διότι είχε αποδεχθεί 40.000 δολάρια με αντάλλαγμα την πρόσβαση στο σπίτι του πρίγκιπα Άντριου στο Royal Lodge στο Γουίνσδορ.

Την αμέσως επόμενη ημέρα από την συνάντηση αυτή, η Φέργκι ταξίδεψε με την Βεατρίκη στο Νιούκαστλ και μαζί με την άλλη κόρη της εγκαινίασαν το Teenage Cancer Trust Unit στο Νοσοκομείο Παίδων της περιοχής. Υπήρχαν όμορφες αναμνήσεις από εκείνη την ημέρα, προτού ξεσπάσει η κόλαση.

Η δούκισσα ανακάλυψε πως είχε βιντεοσκοπηθεί ενώ βρισκόταν με την Βεατρίκη στο πάρτι γενεθλίων της Νάόμι Κάμπελ στο νότο της Γαλλίας, όταν η Βεατρίκη έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον εκδότη της μητέρας της. «Μετρητά για βασιλική πρόσβαση» έγραφε ο τίτλος των εφημερίδων.

Η Φέργκιουσον εξέδωσε γραπτή δημόσια συγνώμη, βεβαιώνοντας ότι ο Δούκας του Γιορκ δεν γνώριζε τη συνάντησή της και στη συνέχεια έφυγε για το Λος Άντζελες για προγραμματισμένη εμφάνιση -με την δεύτερη σύζυγο του Καρόλου, την Καμίλα

Η Σάρα Φέργκιουσον με τις κόρες της, Βεατρίκη και Ευγενία
Η Σάρα Φέργκιουσον με τις κόρες της, Βεατρίκη και Ευγενία

Κατόπιν σύστασης ενός φίλου, η Φέργκιουσον έρχεται σε επαφή με έναν δημοσιογράφο στην Νέα Υόρκη, ο οποίος με τη σειρά του την συμβούλευσε να πάει στην Όπρα για να πει την δική της πλευρά της ιστορίας. Αυτή η συνάντηση μετατράπηκε στο βιβλίο Finding Sarah.

Αφού παρακολούθησε από το… σπίτι της το γάμο της Κέιτ και του Γουίλιαμ στο Αββαείο του Γουέστμίνστερ, όπου είχε παντρευτεί και η ίδια 25 χρόνια νωρίτερα, η Φέργκιουσον δήλωσε στους New York Times: «Ξέρετε τι σκέφτηκα όταν είδα την Κέιτ να ανεβαίνει τα σκαλιά; Ένιωσα ότι της έδινα την σκυτάλη και της έλεγα ‘Τα κατάφερες. Και θα το κάνεις σωστά· Εγώ δεν το έκανα σωστά».

Η Σάρα παραδέχτηκε ότι στενοχωρήθηκε που δεν ήταν στον γάμο. Μάλιστα, πέρασε εκείνο το Σαββατοκύριακο όσο πιο μακριά μπορούσε, σε σπα στην Ταϊλάνδη…

πηγή: Iefimerida.gr-Φωτογραφίες: AP