Νίκος Κοτζιάς: "Παραιτούμαι, αλλά είμαι ευτυχής. Ζω αυτό το παράδοξο - Κύριε Υπουργέ, παραλαμβάνετε ένα υπουργείο-διαμάντι"

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στον 1ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Β. Σοφίας 5.

Νίκος Κοτζιάς και Αλέξης Τσίπρας σε ευδιάθετο, κλίμα εισερχόμενοι στο Υπουργείο χαιρετήθηκαν θερμά, και επέστρεψαν στην είσοδο για να φωτογραφηθούν.

“Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων, αλλά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.” είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Κοτζιάς.

“Κύριε Υπουργέ, κάτω από την κυβέρνησή σας, η χώρα μπόρεσε να βγει από τον βούρκο που ήταν”, τόνισε απευθυνόμενος στον νέο ΥΠΕΞ, Αλέξη Τσίπρα.

 

Σκοπιανό

Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην χθεσινοβραδινή ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, λέγοντας:

“Ευχαριστω, Ζαεφ-Δημητροφ για τους 80 που υπέγραψαν την Συμφωνία.

Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής…

Έχω κάνει σκληρή δουλειά.”

 

 

Καταγραφή επιτευγμάτων

Ο Νίκος Κοτζιάς προχώρησε σε μία καταγραφή των δράσεών του κατά την παραμονή του στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, αναφερόμενος σε αυτά και δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές στον νέο Υπουργό Εξωτερικών:

-Η χώρα με αυτήν την κυβέρνηση έκανε μία συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, με στόχο.

-Η χώρα, αυτό το διάστημα, μπόρεσε να συνάψει συνεργασίες με 16 διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις

-Θάψαμε τους νεκρούς μας, του ήρωές μας στο Αλβανικο Επος.

Aναφέρθηκε επίσης στο σπιτι του Σεφερη στην Κορυτσα, όπου θα στεγάσει εκεί το προξενείο της Ελλλάδας, στο νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη και στα επερχόμενα εγκάινιά του, στην αγορά οικοπέδου αξίας εκατ. στην Κύπρο, και στο ότι μπήκε ο “θεμέλιος λίθος στην πρεσβεία στην Άγκυρα, και “ελπίζω να τελειώσει και εκείνη στο Βερολίνο” όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

 

Μυστικά κονδύλια

Αναφορικά με την υπόθεση περί μυστικών κονδυλίων στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τις 23 υποθέσεις διαφθοράς που έχουν οδηγηθεί από το υπουργείο στην Εισαγγελία.

“Είμαστε το πρώτο υπουργείο που έχει σαφή διαδικασία για τα απόρρητα” τόνισε.

“Τα απόρρητα πάνε απευθείας στη Βουλή.”

 

Επέκταση της κυριαρχίας της χώρας

“Η χώρα επεκτείνει την κυριαρχία της!” ανέφερε με υπερηφάνεια ο απερχόμενος ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας, τονίζοντας ειδικότερα ότι “η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδά της ζώνη από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα. Από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12.”. “Αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις μας με την Ιταλία και την Τουρκία”.

“Κύριε Πρόεδρε, το προεδρικό διάταγμα είναι έτοιμο” ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, δίνοντας κάποιες οδηγίες για διπλο-τσεκάρισμα του σημαντικού εγγράφου κλπ.

 

“Φεύγω ευτυχισμένος”

“Με όλα τα λάθη, που ολοφάνερα έχω κάνει λόγω υπερδραστηριότητας, φεύγω ευτυχισμένος.”

“Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που με κάνατε Υπουργό Εξωτερικών”, κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς, ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες του.

“Αυτό το Υπουργείο που παραλαμβάνετε είναι διαμάντι για τη χώρα” έκλεισε ο Νικος Κοτζιάς.

“Ευχαριστώ όλα τα διαμάντι που ήταν εδώ.”

Δίνοντας την σκυτάλη στο νέο Υπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

 

Κυριότερα σημεία της ομιλίας του Νίκου Κοτζιά:

  • Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής – κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών

 

  • H χώρα έχει μια δημοκρατική και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα, στόχους και συμμαχίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε 16 σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, κάτι το πρωτοφανές – κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών

 

  • Βάλαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα πακέτο ανοιχτών εδώ και 70 χρόνια ζητημάτων με την Αλβανία & αποδώσαμε την τιμή που οφείλαμε στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά στο αλβανικό μέτωπο το 1940 – κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής Υπουργείου Εξωτερικών

 

  • Έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ & ευχαριστώ τον ΠΘ Z.Zaev & ΥΠΕΞ N.Dimitrov, καθώς & τους βουλευτές που ψήφισαν χθες προς την κατεύθυνση υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών – κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ΥΠΕΞ

 

  • Αλλάξαμε την ατζέντα στο Κυπριακό και θέσαμε τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας με την υποστήριξη του ΓΓ ΟΗΕ. Έχουμε διασφαλίσει ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει από μια πραγματιστική βάση – κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ΥΠΕΞ

 

  • Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο – κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών

 

  • Τέλος, η Ελλάδα επεκτείνει την κυριαρχία της μέσω επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. από τους Οθωνούς ως τα Αντικύθηρα – τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα – κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών