Χορεύοντας σκληρό ροκ για το «Μακεδονικό». Διάλογοι και αποκαλύψεις οδήγησαν σε άγρια κόντρα Μαξίμου - ΝΔ

Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα Καθημερινή, των πρακτικών από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων και της σπουδής που επικρατούσε στη γειτονικη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλει πως ο Ζάεφ γνώριζε ότι δεν θα έβρισκε πιο βολική ελληνική κυβέρνηση.Από την πλευρά του, χωρίς να δίνει απαντήσεις, το Μαξίμου εστιάζει σε όσα αναφέρονται στην εφημερίδα FAZ για δύο  συναντήσεις της εκπροσώπου Tύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Οι αποκαλύψεις βασίζονται σε έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων και των πολιτικών ηγεσιών, καθώς και του προέδρου της ΠΓΔΜ. Οι συναντήσεις φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και πριν από τον Μάιο του 2018.

«Τα 5 ψέματα του Αλέξη Τσίπρα»

«Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωση

«Το σημαντικότερο όλων,συνεχίζεται στην ανακοίνωση, από τις σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα

Στη ΝΔ επισημαίνουν επίσης 5 σημεία από τους διαλόγους των Σκοπιανών πολιτικών όπου αποδεικνύουν 5 αντιστοιχα ψέματα του  Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Πρώτον, συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’

Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».

Δεύτερον, υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.

Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».

Τρίτον, έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».

Τέταρτον, αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».

Πέμπτον, δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμα τους.

Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».

H «απάντηση» του Μαξίμου

«Η ΝΔ δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα», απάντησε με την σειρά του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και θέτει τρεις ερωτήσεις:

  • Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;
  • Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;
  • Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;».

Σπυράκη: Τυχαία η μία και μοναδική συνάντηση

Τη απάντηση της έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη στο δημοσίευμα της FAZ, σύμφωνα με το οποίο είχε μυστικές συναντήσεις με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και συζήτησαν για το ονοματολογικό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τους Τάκη Χατζή και Δημήτρη Οικονόμου, είπε: «Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πέρα από αυτή την τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν υπήρξε δεύτερη, όπως υποστηρίζει η FAZ.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».

«Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», ισχυρίστηκε η κα Σπυράκη.

Ερωτηθείσα γιατί δεν έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, η κα Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες».

«Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς», υπογράμμισε.