Προσβλητικό χτύπημα κάτω από τη ζώνη για Γιούνκερ από Σαλβίνι: «Μιλώ μόνο με άτομα που δεν πίνουν»

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη, επιφύλασσε για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο γραμματέας της Λέγκα, ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι,εν μέσω έντασης με την ΕΕ  για το  και κατά πόσο είναι ελεύθερη η Ιταλία να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης,

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού La 7, είπε: «Μιλώ μόνον με άτομα που δεν πίνουν». Και πρόσθεσε: «Στην Ιταλία, κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα».

«Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του την δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», κατέληξε.

Η Ιταλία ήταν  το βασικό θέμα στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Το μήνυμα τους προς τη Ρώμη ήταν σαφές: οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρηθούν.

Εξαιτίας του στενού πρέσινγκ η κυβέρνηση της Ρώμης καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού προσπαθώντας να εντοπίσει τις περιττές δαπάνες  του δημοσίου ώστε να βρεθούν όσο γίνεται περισσότεροι πόροι.

Παρά τις ιταλικές αντιδράσεις πάντως επιβεβαιώνεται ότι το έλλειμμα θα αγγίξει το 2,4% του Ακαθόριστου Εγχώριου Προϊόντος για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Δεν θα κάνουμε πίσω»

«Δεν ανησυχώ για τα τις αγορές. Τη μία μέρα είναι θετικές, και την επόμενη στέλνουν αρνητικά μηνύματα, με άνοδο του σπρεντ», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι.

Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο προσέθεσε: «κάποιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να ασκήσουν ψυχολογική τρομοκρατία αλλά η Ιταλία δεν θα κάνει πίσω. Δεν θα εγκαταλείψουμε τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις».

«Δεν αποκηρύττουμε το ευρώ»

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντι, θέλησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ιταλικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύττουμε» έγραψε ο Κόντε σε ανάρτησή του στο Facebook. Οι όποιες άλλες διακηρύξεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «ελεύθερη άποψη, που δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε.