«Το χειρότερο σενάριο είναι η ΠΓΔΜ να καταρρεύσει», λέει ο Κοτζιάς

Περιχαρής χαιρέτισε «την επιλογή μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το δημοψήφισμα», ενώ δήλωσε πως «απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα».Απαντώντας στο διάγγελμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως αναμενόταν, άσκησε σφοδρή επίθεση στον Σκοπιανό πρωθυπουργό και στην πολιτική του.

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι σαφές πως… διαφωνεί μαζί του, αν κρίνει κανείς από την τοποθέτησή του ένα 24ωρο μετά από το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «κακό πρόεδρο» τον Ιβάνοφ, υπογραμμίζοντας ότι «η συμμετοχή δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο παρουσιάζεται».

Ο αριθμός των ψήφων

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το γεγονός ότι ο Ιβάνοφ εξελέγη πρόεδρος με 520.000 ψήφους, την ώρα που στο δημοψήφισμα ψήφισαν 620.000, ενώ επικαλέστηκε και τους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους «δεν έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και 20 χρόνια».

Ο Νίκος Κοτζιάς, στην συνέντευξή του, υπενθύμισε τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος έσπευσε το βράδυ της Κυριακής να το χαρακτηρίσει άκυρο. Ειδική μνεία έκανε στη στάση του Πάνου Καμμένου, διαμηνύοντας ότι «είμαστε δημοκρατική κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες».

Ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να μην εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη δημόσια διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει τα βέλη του. «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς». Πρόσθεσε δε ότι «δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι, θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Προεξόφλησε πάντως ότι των εκλογών θα προηγηθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόωρες εκλογές το Νοέμβρη στα Σκόπια

Επιβεβαίωσε πάντως τη διάθεση του Ζάεφ να κινηθεί αστραπιαία, φέρνοντας τη συμφωνία στη Βουλή της χώρας του σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να περάσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση –δεν αποκλείεται αν κρίνουμε από τα συμφραζόμενα του Έλληνα υπουργού– να πάει το Νοέμβρη σε πρόωρες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνονται οι εξελίξεις και στα καθ’ ημάς. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Μακεδονικού, εξάλλου, επηρεάζουν τον χρόνο διεξαγωγής των ελληνικών εκλογών.

Πάντως κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει ότι η γείτονα χώρα θα βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια. «Το χειρότερο σενάριο είναι η ΠΓΔΜ να καταρρεύσει», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.