Οριακά φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής «τα κουκιά» των ψήφων,που θα κυρώσουν στην Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο vima.gr., σε παρασκηνιακό επίπεδο όλοι γνωρίζουν ότι το Μαξίμου «τα μετράει και τα ξαναμετράει» προκειμένου να βρει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών.
Η ηχηρή διαφοροποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, για την υπόθεση του Μακεδονικού βέβαια μπορεί να προκαλέσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και πως «αν δείτε τους πολιτικούς συσχετισμούς, η κυβέρνηση δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο».
Οι αριθμοί
Με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι σήμερα 152 + 1, δηλαδή η Κατερίνα Παπακώστα που ως υφυπουργός στηρίζει την κυβέρνηση, τα πάντα είναι οριακά.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διαθέτουν 7 βουλευτές αυτή την ώρα, από τους αρχικούς 10. Η πρώτη αποχώρηση βουλευτή ήταν αυτή του Παναγιώτη Σγουρίδη και ακολούθησαν οι κ. Γ. Λαζαρίδης και Δημ. Καμμένος.
Από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος διαφοροποιηθεί στη Βουλή και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, μένουν οι υπόλοιποι έξι που θεωρητικά θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος, οι βουλευτές του δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία, θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Αν αποχωρήσουν οι έξι βουλευτές, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα πέσει στους 147, με δεδομένο ότι ο Παπαχριστόπουλος ενταχθεί στην ομάδα των βουλευτών που θέλουν να περάσει το «Μακεδονικό» από την ελληνική βουλή.
Θα χρειάζεται τέσσερις
Ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειάζεται, λοιπόν άλλους τέσσερις βουλευτές για να προχωρήσει στην κύρωση. Εχει 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που θεωρητικά θα ψηφίσουν… μπετόν), την κ. Παπακώστα, η οποία δεν κρύβει ότι στηρίζει τη συμφωνία και φυσικά τον κ. Παπαχριστόπουλο, αν κάνει πράξη την απειλή του και βγει εκτός κομματικής γραμμής των ΑΝΕΛ.
Είναι, όμως, τόσο συμπαγής η ομάδα των «6» που θα έχουν απομείνει στον Πάνο Καμμένο;
Για παράδειγμα η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, είχε ακουστεί στο παρελθόν ότι διαφώνησε έντονα με τον πρόεδρο του κόμματος διότι εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι καλή. Θα αποχωρήσει η ίδια από την κυβέρνηση ή θα συμπαραταχθεί με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ; Ειδικά από τη στιγμή που και για την ίδια μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για την πολιτική της επιβίωση τώρα που οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη;
Κάποιοι λένε ότι υπάρχουν κι άλλοι «ύποπτοι» στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για να στηρίξουν την κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες.
Αγώνας δρόμου
Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του Μαξίμου έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν πρόθυμους βουλευτές και από άλλα κόμματα προκειμένου να πιάσουν την πλειοψηφία. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νίκος Βούτσης η συμφωνία θα περάσει με 151,152 ή 153 βουλευτές ή μπορεί και με πλειοψηφία 170 βουλευτών.
Είναι δεδομένο ότι στην κυβέρνηση έχουν ρίξει δίχτυα και σε βουλευτές άλλων κομμάτων που στο πρόσφατο παρελθόν εκφράστηκαν θετικά για τη συμφωνία. Και που δεν θα είχαν πρόβλημα να στηρίξουν την κύρωση με κάποια ανταλλάγματα, όπως τη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ξεκάθαρα για διευρύνσεις πιο… δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι βεβαίως λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο, και αυτός δεν είναι άλλος από το λαό των Σκοπίων. Η χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι το «ναι» επικρατεί οριακά, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ και Ευρώπη.