Ύπνος και οδήγηση: Τι μας λέει νέα επιστημονική μελέτη

Πώς μπορεί να συνδέεται η έλλειψη ύπνου με τα τροχαία ατυχήματα;

Το επιστημονικό έντυπο Sleep έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλoι λίγο πολύ γνωρίζαμε. Οι οδηγοί που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες το 24ωρο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Ο κίνδυνος μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερος για εκείνους που έχουν κοιμηθεί λιγότερες από 4 ώρες.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα 18 Σεπτεμβρίου, βασίστηκε σε στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, καθώς μελετήθηκε η οδηγική συμπεριφορά ενός δείγματος 6.845 οδηγών που είχαν εμπλακεί σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τροχαίων ατυχημάτων κατά τα έτη 2005-2007.

Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τη σχέση της στέρησης ύπνου με την κακή οδηγική συμπεριφορά που οδηγεί στην πρόκληση τροχαίου ατυχήματος, καταλήγοντας στο παραπάνω συμπέρασμα.

Ειδικότερα, η μελέτη αναφέρει ότι οι οδηγοί που ανέφεραν 6, 5 και 4 ώρες ύπνου κατά το τελευταίο 24ωρο είχαν 1,3, 1,9 και 2,9 φορές αντίστοιχα περισσότερες πιθανότητες να ευθύνονται για τροχαίο ατύχημα, συγκριτικά με οδηγούς που είχαν κοιμηθεί επτά 7 και 9 ώρες. Ποσοστό που ανεβαίνει κατακόρυφα στις 15,1 φορές περισσότερες πιθανότητες όταν έγινε λόγος για ύπνο διάρκειας μικρότερης των 4 ωρών.