Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης

Ακόμα και με την απλή αναλογική στην Τ.Α. “δεν βγαίνουν τα κουκιά” για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και έτσι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Από τα Τρίκαλα λοιπόν δήλωσε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, ώστε να υπάρχει πραγματική αντιπροσώπευση και να ευνοηθούν οι συνθέσεις και οι συναινέσεις.Ταυτόχρονα ανέφερε ότι πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η σχέση κράτους – αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο αυτό θα κατηγοριοποιηθούν οι δήμοι, ώστε να χρηματοδοτούνται δίκαια, βάσει χαρακτηριστικών και όχι βάσει πληθυσμού. Επίσης θα ενισχυθούν οι τοπικές κοινότητες, με προεδρείο ανεξάρτητα εκλεγμένο με κοινό ψηφοδέλτιο. Όλα τα παραπάνω αν εξεταστούν με μια πιο προσεκτική ματιά καταδεικνύουν την εφαρμογή του εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδιασμού, που απώτερο στόχο έχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση και συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις όποιες βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρά τις αντίθετες φωνές από ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στο θέμα της απλής αναλογικής, η στάση του υπουργού Εσωτερικών φανερώνει πως φροντίζει για το συμφέρον του κόμματός του και όχι για τις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον ξεκαθαρίζει από σήμερα ότι θα υπάρχουν Δήμοι “δικοί μας και αντίπαλοι”, αφού καθιστά σαφές πως τα κριτήρια χρηματοδότησης αλλάζουν, προτάσσοντας όχι το πληθυσμιακό κριτήριο αλλά μια “αγνώστων στοιχείων” κατηγοριοποίηση.

Με άλλα λόγια ο δήμος Περιστερίου (από τους μεγαλύτερους στη χώρα) υπάρχει πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί με λιγότερα χρήματα από κάποιο δήμο που μετά βίας φτάνει τις 4.000 κατοίκους.Τέλος δηλώσεις περί συνθέσεων και συναινέσεων αποτελούν προάγγελο των συνεργασιών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές της Τ.Α. μιας και έχουν αντιληφθεί πως ούτε με την απλή αναλογική θα πετύχουν τα αναμενόμενα.

Δυστυχώς με τέτοιους σχεδιασμούς, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από απεγνωσμένες προσπάθειες για εξουσία, εκείνοι που πλήττονται είναι οι τοπικές κοινωνίες που βλέπουν το βασικό εργαλείο ανάπτυξης που είναι η Τ.Α. να άγεται και να φέρεται κατά το κυβερνητικό συμφέρον. Δεν θα τους γίνει όμως το χατήρι.