Επιμένει η κυβέρνηση για το άσυλο στους 8 Τούρκους - Τζανακόπουλος: Δεν επιτρέπεται η έκδοσή τους

Τη θέση της κυβέρνησης ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας, επανέλαβε σε σημερινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ερωτήθηκε για την απόφαση να ασκηθεί έφεση στην χορήγηση ασύλου που έχει κάνει ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο.

«Η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα είτε δεν ξέρει τι της γίνεται είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την αίτηση ακύρωσης εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για τον έναν εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Σημείωσε ότι η δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις και υπογράμμισε ότι όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο.

Επισήμανε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους μετά από το σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Επισήμανε ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η έκδοσή τους είχε να κάνει, μεταξύ άλλων, με τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα. Υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε κατόπιν αυτών ότι το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση. «Έχουμε αυτή τη στιγμή τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που αποφάσισε αντίθετα με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από αυτούς», είπε, για να τονίσει πως αυτό που εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με δεδομένο πως δεν πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής (όπως είναι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου), θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. «Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην δήλωση Τσαβούσογλου ότι μπορεί να μην υπάρχει χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ήταν ολίγον παραλληρηματική η συγκεκριμένη δήλωση Τσαβούσογλου, δεν νομίζω ότι εκφράζει την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Υπάρχει ένας αγώνας για το ποιος θα κάνει την πιο εθνικιστική δήλωση και νομίζω ότι αφορά τα εσωτερικά της Τουρκίας. Η δική μας στάση απέναντι στην Τουρκία είναι σαφής, λέμε ότι θα είναι καλύτερο και επωφελέστερο αν οι γείτονές μας ακολουθήσουν πολιτική σεβασμού του κράτους δικαίου». Συμπληρώνοντας ότι: «Κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας του γεγονότος ότι θεωρούν ότι αυτός που πήρε άσυλο συμμετείχε στο πραξικόπημα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό δεν θα το κρίνει ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Τσίπρας, αλλά η Δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου, αυτό πρέπει να το καταλάβουν στην Τουρκία».

 

 

Σήμερα Τρίτη θα διαβιβαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η αίτηση που υποβλήθηκε το Σάββατο σε αστυνομικό τμήμα.