Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση του κλεισίματος της β΄αξιολόγησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Γιώργος Κατρούγκαλος και υποστήριξε ότι το θέμα πλέον έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» για την αξιολόγηση και την επιμονή του ΔΝΤ με τα εργασιακά ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση θα είχε κλείσει εάν είχαμε να διαπραγματευτούμε μόνο με τους Ευρωπαίους, είναι το ΔΝΤ που δεν το επιτρέπει. Εμείς ζητούμε για τα εργασιακά ότι προβλέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έθεσε το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ωστόσο εκτίμησε ότι «εξαρτάται πλέον από τις θέσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου Τράμπ». Παράλληλα επισήμανε ότι «εάν δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ δεν μπορώ να σας πω πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» και υποστήριξε ότι το θέμα πλέον έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη διαφοροποίηση στο εσωτερικό των κοινωνιών των χωρών της Ε.Ε., αλλά και των κρατών μεταξύ τους και σημείωσε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει έτσι. Παράλληλα ανέφερε ότι «η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε μια υπαρξιακή στιγμή (..) οι πολίτες παντού στην Ευρώπη θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απονομιμοποιηθεί, βρίσκεται μακριά από τις αξίες της» και εκτίμησε ότι για τον λόγο αυτό οι επικείμενες εκλογές αποκτούν σημαντική υπαρξιακή αξία καθώς ή θα οδηγήσουν σε προοδευτικές πολιτικές ή στο εθνικιστικό παρελθόν.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη στην Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής σε ό,τι αφορά τα δάνεια πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να μας πει τι θα έκανε, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κάνει λόγο από τη ΔΕΘ, για μείωση δαπανών κάτι που σημαίνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία και διαρθρωτικές αλλαγές όπως τις εννοεί το ΔΝΤ, δηλαδή απελευθέρωση απολύσεων και συνδικαλιστικός νόμος. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ έχει στο νου της, την πλήρη συνθηκολόγηση με τις σκληρές θέσεις του Ταμείου» και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά όχι με υποχωρήσεις σε θέματα αρχής, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να κάνουν και άλλες θυσίες».

Ερωτηθείς για την προκλητική στάση των Τούρκων, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει πάγια θέση στην εξωτερική της πολιτική και κατέστησε σαφές ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα από τη γείτονα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα. Είμαστε όμως κατά της κλιμάκωσης της έντασης».

Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια σταθερή πολιτική της εξαγωγής των θεμάτων εσωτερικής κατανάλωσης και παρατήρησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση με τους ακραίους εθνικιστές καθώς έχει μπροστά του ένα κρίσιμο δημοψήφισμα που αφορά στις αυξημένες προεδρικές εξουσίες.