Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2017 είναι ο Αλέξανδρος Μπουζίκας

Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2017 αναδείχθηκε ο 27χρονος Αλέξανδρος Μπουζίκας από τη Θεσσαλονίκη. Όπως διηγείται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν παιδικό του όνειρο να δοκιμάζει κρασιά και τόνισε ότι «η οικογένειά μου δεν έχει καμία σχέση με αμπέλια. Μάλλον έβλεπα τους γονείς μου να πίνουν το κρασάκι τους και μου άρεσε όλη αυτή η διαδικασία».

Μάλιστα χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια για να κάνει τα πρώτα βήματα στη διαδιακσία γνώσης του κρασιού και ύστερα από σπουδές στη γραφιστική.

«Στα 24 πήρα ξαφνικά την απόφαση ότι εμένα μου αρέσει αυτός ο κλάδος και θέλω να τον μάθω. Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα, άρχισα μαθήματα στην εταιρεία «Genius in Gastronomy» του Γιώργου Λούκα. Ξεκίνησα το πρώτο σεμινάριο, μου άρεσε, συνέχισα με το δεύτερο. Τότε συνάντησα, τον οινοχόο Αποστόλη Πλαχούρα, που μου πρότεινε να κάνω την πρακτική μου δουλεύοντας στο Danai Beach Resort & Villas, στη Χαλκιδική. Κάπως έτσι ξεκίνησα να μπαίνω σε αυτό το χώρο ως επαγγελματίας και όχι, πλέον μόνο ως οινόφιλος» σημείωσε ο 27χρονος Αλέξανδρος.

bouzikas1

Μέσα σε λίγα χρόνια, με προσωπική δουλειά και τη στήριξη αυτών των δύο ανθρώπων, οι οποίοι, όπως λέει ο Αλέξανδρος, τον έχουν βοηθήσει πολύ, κατόρθωσε να διακριθεί σε έναν χώρο που απαιτεί πολλές γνώσεις. Στην ερώτηση σχετικά με τα προσόντα που έχει και τα οποία τον βοήθησαν να αναδειχθεί ως ο καλύτερος οινοχόος απαντά ότι «ήταν αρκετά δύσκολος ο διαγωνισμός. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση. Γενικά, προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος. Λένε, ότι είμαι πολύ καλός στην τυφλή γευσιγνωσία, στο να αξιολογώ δηλαδή, τι υπάρχει μέσα στο ποτήρι, χωρίς να το γνωρίζω. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα προσόν που άλλοι το κατακτούν αργότερα. Λένε επίσης, ότι είμαι πολύ καλός στην επικοινωνία με τον κόσμο και στο σέρβις».

Η επικράτησή του στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το επάγγελμα του οινοχόου έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα και ανέφερε ότι «υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες, όπως κι εμείς, για να αναδείξουν αυτό που κάνουν, να δείξουν ότι είναι μια σοβαρή δουλειά και για την εστίαση αλλά και για το εμπορικό κομμάτι του κρασιού. Δεν υπάρχει όμως μεγάλη αναγνώριση. Πολλοί νέοι άνθρωποι, έχουμε όρεξη και θέλουμε να δείξουμε ότι το επάγγελμα του sommelier είναι σημαντικός παράγοντας στην προώθηση του ελληνικού κρασιού».

Καταλήγοντας ο 27χρονος Αλέξανδρος περιγράφει με πάθος τη δουλειά του στο ξενοδοχείο, που θα συνεχιστεί για τρίτη σεζόν: «Είμαι πολύ χαρούμενος όταν έρχεται κόσμος και μας ρωτάει για το κρασί που θα επιλέξει. Υπάρχουν λίγοι Έλληνες που γνωρίζουν αλλά ζητούν να μάθουν από εμάς. Όσο για τους ξένους τουρίστες, θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικά κρασιά αλλά γνωρίζουν μόνο μια-δυο ελληνικές ποικιλίες, οπότε πέφτει το βάρος στους ώμους μας να τους ξεναγήσουμε στον ελληνικό αμπελώνα». Στο Danai, ο Αλέξανδρος, συνεργάζεται επίσης, – εκτός από τον Αποστόλη Πλαχούρα- με τον Θεολόγο Πλακόπουλο, που αναδείχθηκε δεύτερος στο διαγωνισμό για τον καλύτερο οινοχόο.