Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες - Τη Δευτέρα η Διάσκεψη για το ΕΣΡ

Με την ψηφοφορία των τροπολογιών σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία ο Υπουργός Επικρατείας έκανε δεκτή και την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. Σύμφωνα με την τελευταία, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Ωστόσο η αρνητική ψήφος της Νέας Δημοκρατίας καθιστά κρίσιμη την 6η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στις 15:00 το μεσημέρι.

Για την τροπολογία που αναστέλλει το άρθρο 2Α που ορίζει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις και πως ο διαγωνισμός διενεργείται από την Γ.Γ Ενημέρωσης, τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:Τα κόμματα ψήφισαν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ «ΝΑΙ», ΝΔ «ΟΧΙ», Χ.Α «ΟΧΙ». Δημ. Συμπαράταξη «ΝΑΙ», ΚΚΕ ΠΑΡΩΝ, Ποτάμι «ΟΧΙ», ΑΝΕΛ «ΝΑΙ», Ένωση Κεντρώων «ΠΑΡΩΝ».

Για τις τροπολογίες που ορίζουν τον καθορισμό του αριθμού των αδειών και για την τιμή εκκίνησης της σχετικής δημοπρασίας η ψηφοφορία είναι:

ΣΥΡΙΖΑ «ΝΑΙ, ΝΔ «ΟΧΙ», ΧΑ «ΟΧΙ», Δημ Συμπαράταξη «ΝΑΙ», ΚΚΕ «ΠΑΡΩΝ», Ποτάμι «ΝΑΙ», ΑΝΕΛ «ΝΑΙ», Ένωση Κεντρώων «ΟΧΙ».

Στη συνέχεια ο Νίκος Παππάς κάλεσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης «να αποδεχθούν τις τροπολογίες για σύνεση, σύνθεση και συναίνεση», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία σήμερα και στην ερχόμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

“Χαιρετίζω, την πορεία της συζήτησης -εκτός από μία δύο παρεκτροπές- και νομίζω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σήμερα και να πάμε, καλή τη πίστη, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το αναγκαίο βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε πως η νέα αλλαγή αποτελούσε πρόταση του κόμματός του.

Τι ειπώθηκε νωρίτερα

Τρεις θα έπρεπε να είναι οι τηλεοπτικές άδειες κατά τον Νίκο Βούτση, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τις τροπολογίες σχετικά με το ΕΣΡ και τον αριθμό των αδειών.

«Εγώ σας λέω ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις. Διότι τόσο έλεγαν όλα τα ντοκουμέντα και είναι εισηγήσεις των κυρίων που σήμερα προίστανται της Ένωσης Ιδιοκτητών. Προφανώς χωράει το ψηφιακό εύρος περισσότερα, αλλά τα κόμματα έχουμε άποψη. Δεν μπορούν στην Ελλάδα να ζήσουν 10, 12, 16 κανάλια, με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους και χωρίς καμία ποιότητα τα προγράμματα τους. Πρέπει να φύγει το πολιτικό σύστημα από την ομηρία στους καναλάρχες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Το ότι η Κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει το τοπίο, είναι οικτρή ήττα και διάψευση αφηγήματος; Σοβαρά είναι ήττα ότι η πολιτική παύει να είναι όμηρος, άοπλη και υποταγμένη στη διαπλοκή;», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Βούτσης.

Επίσης υπογράμμισε ότι “είναι υπόλογες οι δυνάμεις που δεν προσέτρεξαν στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ενώ σε σχέση με την κατάργηση ή αναστολή του 2Α του Ν. 4339/2015 είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ψευτοδίλημμα, γιατί στην ουσία το άρθρο είναι καταργημένο, αφού λέει ότι αφορά στην πρώτη εφαρμογή, που είχε την δικαστική τύχη που είχε και άρα δεν υπάρχει θέμα δεύτερης, τρίτης εφαρμογής».

Στην διαβεβαίωση ότι και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει, προχώρησε νωρίτερα ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ξεκαθαρίζοντας ότι το τίμημα των 255 εκατ. ευρώ αποδεικνύει ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και αποτελεί ένα «δεδικασμένο». Παράλληλα ανάφερε πως οποιοσδήποτε διαγωνισμός πλέον θα γίνει από το ΕΣΡ.

«Εμείς θέλουμε 4 κανάλια, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Παππάς και μίλησε για «οριακή πλειοψηφία» στο ΣτΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου δημιουργεί νομικό και συνταγματικό κενό.

Το κλίμα στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα ζητώντας από τους παριστάμενους βουλευτές «οι τόνοι να είναι συγκρατημένοι γιατί υπάρχει ένα μακρύ βεβαρημένο παρελθόν μη εφαρμογής αποφάσεων του ΣτΕ» ενώ για «βαθιά θεσμική ήττα» έκανε λόγο ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Όταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε τι ατοπήματα έχετε κάνει. Αυτό που αποφάσισε το ΣτΕ δεν συνιστά έκπληξη» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος ενώ χαρακτήρισε «τέχνασμα» την αναστολή του νόμου και σημείωσε πως «η μόνη λύση είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Το μόνο που σώσει τα προσχήματα για την κυβέρνηση είναι να έρθει και να συνομολογήσει το λάθος της».

Άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα παρακολουθήσω τον Βενιζέλο που εξέφρασε έκπληξη που βρέθηκαν 11 σύμβουλοι της Επικρατείας που θεώρησαν συνταγματικό το νόμο. Η συζήτηση αυτή θα ήταν στα όρια της συνταγματικότητας. Να μην μπούμε σε τέτοιες κορώνες» και επεσήμανε ότι «μέσα σε ελάχιστες μέρες, όχι από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά από την διαρροή της απόφασης, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Επί χρόνια είχαν τέτοιες αποφάσεις στα χέρια τους και δεν επέδειξαν ευαισθησία να φέρουν την θεραπεία, και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι με αναφορές για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση».

«Ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν βαθιά διχαστικός», ισχυρίσθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. «Ήταν όχι απλώς διχαστικός, αλλά βαθιά προσβλητικός. Είπε ότι την συμπεριφορά μας την καθοδηγούσαν συμφέροντα. Όμως με το νόμο Παππά, όπως είχα πει και τότε, τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δένδρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους», συμπλήρωσε ο Ευ. Βενιζέλος

Τον πρ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ανέφερε ότι «όταν άκουσα τον Βενιζέλο να μιλά για πολυφωνία στα ΜΜΕ μου ήρθε στο νου η ατάκα του Μαχάτμα Γκάντι την δεκαετία του 1930 όταν τον ρώτησαν πως αισθάνεται για τον δυτικό πολιτισμό και απάντησε ότι “θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να υπάρχει”» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο αισθάνομαι για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, πολύ την ακούμε, λίγο την βλέπουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς τόνισε ότι «δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες. Αλλά αυτογνωσία που θα οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να κάνουν το τελευταίο μεγάλο βήμα: την συγκρότηση του ΕΣΡ για να κάνει τον διαγωνισμό» και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που θα έπρεπε να καταβάλλονται και τα προηγούμενα χρόνια. υπάρχει ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα, τα 255 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να συζητήσουμε όλοι πως θα εισπραχθεί το τίμημα, αλλιώς θα είμαστε όλοι υπόλογοι. Είμαστε αποφασισμένοι. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει».

Επιπλέον σημείωσε ότι «μετά από πολλά επεισόδια διαγράφεται στην πολιτική ατμόσφαιρα μία πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Υπήρξε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η διάθεση τα κόμματα να συμβάλλουν στην συγκρότηση του ΕΣΡ» και πρόσθεσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ παρήγαγε δύο αποτελέσματα. Το ένα για μας είναι μία αδικία, διότι παίρνει χρήματα από τους φτωχούς και τα επιστρέφει στους πλούσιους. Το δεύτερο είναι ένα συνταγματικό κενό. Διότι η διοίκηση δεν μπορεί να δώσει άδειες όσο δεν υπάρχει ΕΣΡ. ήρθε ώρα αυτό το κενό να το υπερβούμε και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Όλοι και με γενναιότητα, διότι επί 27 χρόνια δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη τροπολογία αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης ως προς την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού. «Η κυβέρνηση έρχεται πριν την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ να προσαρμόσει την νομοθεσία στην απόφαση του ΣτΕ. Η δική μας πρακτική ήταν η εφαρμογή της συνταγματικής νομιμότητας γιατί υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ΕΣΡ που δεν ήταν συγκροτημένο σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ» ανέφερε ο Ν. Παππάς και δεσμεύθηκε «είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ».

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Σε όλους τους προηγούμενους νόμους χρειαζόταν υπουργική απόφαση με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αυτό ήταν η πέτρα του σκανδάλου για σφοδρή και μερικές φορές και ανήθικη κριτική. Η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ γίνεται σύμφωνη γνώμη. Είναι ένα γενναίο βήμα από την κυβέρνηση. Η γνώμη της κυβέρνησης είναι γνωστή για τον αριθμό των αδειών, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα πρέπει να τις λάβει υπόψη της», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Είμαι βέβαιος πως το μόνο λάθος που πιστεύετε ότι έχετε κάνει είναι ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ», είπε στον υπουργό ο εισηγητής της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου διακρίνοντας «αλαζονεία και αυταρχισμό» στην παρέμβαση του υπουργού και πρόσθεσε ότι «μόνη λύση η κατάργηση του νόμου». Η αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει γενικευμένη συζήτηση, αλλά τελικά θα διεξαχθεί συζήτηση με την συμμετοχή περίπου 30 βουλευτών.