Στην ΓΓΕΕ το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου

Το χρονοδιάγραμμα των βημάτων για το νέο τηλεοπτικό τοπίο καθορίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των πλειοδοτών για τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, που συναντώνται αυτή την ώρα στην ΓΓΕΕ. Το ραντεβού αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί να διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιείται στην ΓΓΕΕ, στον απόηχο του πλειστηριασμού, με εκκρεμείς τις ενστάσεις για την συνταγματικότητα του διαγωνισμού, αλλά και εν μέσω επικρίσεων στην Κυβέρνηση για το «μαύρο» σε υφιστάμενους σταθμούς χωρίς άδεια και το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτά.

Αν και είχε ανακοινωθεί ότι στη συνάντηση με τους τέσσερις νέους καναλάρχες θα έδιναν το «παρών» ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, θα τους δει πρώτα ο κ. Κρέτσος, ο οποίος στην συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, προκειμένου, εντός της ημέρας, να τους συναντήσει και ο υπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος νοιάζεται για τους απασχολούμενους στα μέσα ενημέρωσης», απαντά ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” επέκρινε την Νέα Δημοκρατία για τη στάση της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “στην Νέα Δημοκρατία υπάρχει ζαλάδα από όσα έχει πει κατά καιρούς και πρέπει να υπάρχει και ντροπή που δεν έκανε κάτι 27 χρόνια για την νομιμότητα και την είσπραξη εσόδων» και τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αναγνωρίσει άμεσα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι τίποτα δεν έχει κλείσει για τις άδειες, οι υπερθεματιστές είναι προσωρινοί και ότι αν διαπιστωθεί κάτι στον φορολογικό έλεγχο και στον έλεγχο πόθεν έσχες, θα έρθουν οι επιλαχόντες.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι υφιστάμενων σταθμών χωρίς άδεια θα απορροφηθούν αλλού, και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν ρίχνει μαύρο σε κανάλια, αλλά επιμένει στην τήρηση της νομιμότητας.

«Δεν είπαμε πουθενά ότι θα πέσει μαύρο. Έγινε ένας διαγωνισμός. Προφανώς κάποιοι που πήραν άδεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και κάποιοι που δεν πήραν θα σταματήσουν να λειτουργούν. Όπως για τα παράνομα ιατρεία, ξενοδοχεία κτλ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων.

Για θέαμα τύπου Big Brother που δεν είχε βασικό στόχο το τίμημα έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας δηκτικά την διαδικασία του πλειστηριασμού, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς εκκρεμούν οι ενστάσεις για την συνταγματικότητα του διαγωνισμού στο ΣτΕ, είναι αδιέξοδη και εκρηκτική.

«Οι κύριοι Παππάς και Κρέτσος ξαναθυμούνται με προκλητικό τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τώρα που έκαναν τη δημοπρασία. Δημιουργήθηκε αναστάτωση όχι στο όνομα της Δημοκρατίας, αλλά στο όνομα μιας πολύ μικρής κομματικής σκοπιμότητας, η οποία είναι μόνο βραχυπρόθεσμη αλλά και βλαπτική για την ουσία της δημοκρατικής πολυφωνίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3.

Alpha: Ζητά ακύρωση του διαγωνισμού για τις άδειες

Ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και αποκλεισμού της εταιρίας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος Πάνος Λαζαράτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha υποστήριξε ότι ο κ. Σαββίδης έκανε μηδενική προσφορά και για αυτό στάλθηκε εξώδικο και κατατέθηκε και ένσταση στην Επιτροπή του διαγωνισμού να προχωρήσει σε ακύρωση. Παράλληλα σημείωσε ότι «ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είπε τουλάχιστον 7 φορές ότι ο ίδιος δεν είχε άλλο σκοπό παρά να ανεβάσει την τιμή έναντι των άλλων συμμετεχόντων» και τόνισε ότι «αν υπήρχε θέμα σύμπραξης τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό».

Ο κ. Λαζαράτος υπενθύμισε ότι «το άρθρο ένα λέει ότι η διαδικασία πρέπει να διασφαλίσει τον ανόθευτο ανταγωνισμό και αυτό παραβιάζεται με την διαδικασία λοταρία και χαρακτήρισε την αιτιολογία του άρθρου 4 έωλη. Οδηγούμαστε  και σε προβλήματα νοθείας του διαγωνισμού και στο μέλλον» ενώ αναφερόμενος στο θέμα του πόθεν έσχες υπογράμμισε ότι ο έλεγχος  γίνεται μετά τον διαγωνισμό και δεν αποτελεί λόγο ακύρωσή του αλλά είναι σοβαρό ζήτημα.

Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι θα ήταν καλύτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει πριν το διαγωνισμό και όχι μετά.