Όλα τα "όπλα" στη μάχη των 200 για τον εκλογικό νόμο-Εξετάζουν μείωση του πλαφόν 3%

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αλλαγών στην πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, όχι αναφορικά με την κατάργηση του μπόνους, αλλά με τη μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ για τον εκλογικό νόμο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής απάντησε με νόημα ότι «δεν έχω τίποτε επί αυτού να σας πω, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%».

Η συναίνεση του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κίνηση της Χρυσής Αυγής να υπερψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, έχουν οδηγήσει στην εξασφάλιση περίπου 197 ψήφων, εάν υπολογίσει κανείς και τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο, που συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπολείπονται τρεις ψήφοι, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν, ώστε να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος απ’ τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου με το σκεπτικό ότι, αφού το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι απορρίπτουν κάθε είδους συζήτηση για το θέμα, επισημαίνοντας ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, «γιατί αυτή να μην έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στην απλή αναλογική», μειώνοντας το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή στο 2% ή και στο 1%;

Μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για να έχουν ελπίδες εισόδου στη Βουλή και μικρότερα κόμματα, κόβοντας ενδεχομένως ψήφους από τη ΝΔ, αφού βάζει στο «παιχνίδι» του δεξιού – κεντροδεξιού χώρου και άλλους παίκτες και μάλιστα με ισχυρό πλέον κίνητρο, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικά κατακερματισμένου κεντροαριστερού χώρου και σε ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν. Παράλληλα, δεν θα «δυσαρεστήσει» το ΚΚΕ το που ζητήσει την πλήρη κατάργησή του.

Ακόμη κι αν τα σενάρια μείωσης του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή που διαρρέονται τις τελευταίες μέρες δεν απηχούν τις πραγματικές προθέσεις, εξυπηρετούν το παιχνίδι τακτικής του Αλέξη Τσίπρα, ως ένα εργαλείο άσκησης πίεσης στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καθώς, σε περίπτωση εφαρμογής του, τα δύο κόμματα θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να διεμβολιστούν από το ΚΗΔΙΣΟ και τη νεοσύστατη Δημοκρατική Ευθύνη αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Νικολόπουλος, είχε δηλώσει ότι κατέθεσε στον κ. Τσίπρα πρόταση για κατάργηση του 3% και ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μέγαρο Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά».

Πάντως νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει και να πιέσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο εξετάζει και το σενάριο να αποδεχθεί τη θέσπιση ενός μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εάν αυτό έχει κερδίσει ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 42% – πρόταση που είναι κοντά σε αυτές των δύο κομμάτων, αλλά είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς.