Όλοι εναντίον Βαρουφάκη: Η ΝΔ ζητά εξεταστική για δραχμή - Οι πρώην σύντροφοι τον αποκαλούν "μνημονιακό"

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται ο τέως Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς η ΝΔ από τη μία πλευρά ζητεί εξεταστική μετά τις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ότι ο τέως Υπουργός σχεδίαζε επιστροφή στη δραχμή ενώ, από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη τον χαρακτηρίζουν… μνημονιακό.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι αποκαλύψεις Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος σε βιβλίο του αναφέρει τι περιελάμβανε το «Plan B» που εκπονούσε υπό άκρα μυστικότητα από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το σχέδιο περιελάμβανε μεταξύ άλλων: κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων, εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος, άμεση τύπωση υποσχετικών για την κάλυψη μισθών και συντάξεων (περισσότερα για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ εδώ).

Οι αποκαλύψεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για να συζητηθεί στη Βουλή το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει εδώ και καιρό η ΝΔ. Σήμερα Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής, με τον Ν. Βούτση να απαντά ότι το αίτημα θα συζητηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Από την άλλη, οι Υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, “κάρφωσαν” τον Γιάνη Βαρουφάκη, δηλώνοντας ότι, στις αρχές του 2015, πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να υπογραφεί η συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, απαριθμώντας τους σταθμούς της διαπραγμάτευσης, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς είπε ότι την 20η Φεβρουαρίου του 2015, όταν η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις στο Eurogroup να συνεχίσει με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά, “υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Και συνέχισε: «Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στους δύο Υπουργούς μέσω Twitter: «Το μίσος τους τιμή μου» ήταν το σχόλιο του πρώην Υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για τρόικα εσωτερικού που τελεί υπό σύγχυση.