Ν.Βούτσης: Ναι στις διαδηλώσεις, όχι στις ταμπέλες

Υπέρ των διαδηλώσεων τάχθηκε με αφορμή τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ωστόσο πως “δεν είναι σωστό να βάζουμε ταμπέλες”.

Μιλώντας στον Αlpha 989, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι δεν φοβάται καθόλου ο,τιδήποτε και αν γίνει «πέραν βιαίων ενεργειών. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε κίνημα και διαδήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη, σημείωσε ότι «δεν είναι σωστό να βάζουμε ταμπέλες, τι αιτήματα πολιτικά μπαίνουν, αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες ανθρώπων ή έχουν πολιτική αποτελεσματικότητα, όλοι κρινόμαστε».

Σε ό,τι αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση υπογράμμισε ότι «δεν είναι κανενός άποψη ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε δημοψήφισμα. Το άρθρο 110 του Συντάγματος είναι πάρα πολύ αυστηρό. Από εκεί και πέρα,  δεν θα πρέπει να είναι και ταμπού η συζήτηση για επιμέρους δημοψηφίσματα για συγκεκριμένα θέματα. Ήταν λάθος που για 40 χρόνια δεν είχε γίνει άλλο δημοψήφισμα από το βασιλικό και έγινε πέρυσι».

Ακόμη, ο κ. Βούτσης, επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις θα αποσυνδεθούν από τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρχουν νέα για το θέμα αυτό στη Βουλή».

Για την επιστολή Μητσοτάκη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου ο κ. Βούτσης είπε πως «το πιο εύκολο, αν θέλαμε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, θα έπρεπε να αναφερθούν στοιχεία πρόσφατων μνημονιακών περιόδων. Τα ίδια και χειρότερα γίνονταν στο παρελθόν».

«Αν υπάρχουν κάποια μείον θα τα βελτιώσουμε περαιτέρω. Από τον Σεπτέμβριο έχουμε ελάχιστες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κακώς προστίθενται του προηγούμενου διαστήματος υπό το βάρος της διαπραγμάτευσης. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση περιορισμών και η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να φέρνει ζητήματα σοβαρά κάτω από συνθήκες που δεν θα επιλέγαμε»,  τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Για τη διάταξη του άρθρου 86 ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι «πρέπει να καταργηθεί απολύτως, συμφωνούν αρκετά κόμματα. Πρέπει να εξαιρεθούν τα απολύτως και με αυστηρό τρόπο αντικείμενα που αφορούν πολιτική δραστηριότητα και έκφραση ιδεών  και απόψεων. Αλίμονο αν μπαίναμε σε ένα κυνήγι μαγισσών πολιτικής δράσης των Βουλευτών. Τότε θα καταργούνταν κορυφαία άρθρα του Συντάγματος».