24χρονος πρώην πεζοναύτης έσωσε 70 ανθρώπους απ' το μακελειό του Ορλάντο

Από μηχανής θεός για 70 περίπου ανθρώπους θεωρείται ο 24χρονος πρώην πεζοναύτης και πορτιέρης του γκέι κλαμπ Pulse στο Ορλάντο Ιμράν Γιουσέφ, ο οποίος χάρη στην άμεση αντίδρασή του να ανοίξει την πόρτα του μαγαζιού κατάφερε να τους σώσει από το δολοφονικό αμόκ που είχε καταβάλλει τον 29χρονο Ομάρ Ματίν.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ιμράν Γιουσέφ εξήγησε πως στο άκουσμα των πυρών του Ματίν κατάλαβε αμέσως ότι επρόκειτο για πυροβόλο όπλο, σε αντίθεση με όσα πίστευαν αρχικά οι δεκάδες θαμώνες που παρευρίσκονταν στο κλαμπ ότι πρόκειται για ήχο από το μουσικό σόου που λάμβανε χώρα στο κλαμπ.

«Μακάρι να μπορούσα να είχα σώσει περισσότερους. Υπάρχουν πολλοί νεκροί», δήλωσε με σπασμένη φωνή στην τηλεοπτική κάμερα ο 24χρονος νεαρός που πριν από δύο μήνες είχε εγκαταλείψει το σώμα και εξήγησε ότι «αρχικά ήταν τρία ή τέσσερα πυρά. Ήταν σοκαριστικό. Με τρία ή τέσσερα πυρά καταλαβαίνεις ότι ήταν όπλο μεγάλου διαμετρήματος. Όλοι πάγωσαν. Εγώ ήμουν πίσω και είδα ανθρώπους να τρέχουν προς τον πίσω διάδρομο και όλοι συνωστίστηκαν σαν σαρδέλες».

Τη στιγμή του πανικού κανείς δεν σκέφτηκε να ανοίξει μία πόρτα που θα οδηγούσε στην έξοδο, παρότι ο 24χρονος Γιουσέφ φώναζε «ανοίξτε την πόρτα». Βλέποντας τον πανικό που επικρατούσε στο κλαμπ πήρε τη κατάσταση στα χέρια του και έτρεξε να ανοίξει ο ίδιος την πόρτα. «Υπήρχε μόνο μία επιλογή. Είτε θα μέναμε όλοι εκεί και θα πεθαίναμε, είτε θα άρπαζα την ευκαιρία, έτσι πήδηξα για να ανοίξω την πόρτα και βγήκαμε όλοι έξω. Μόλις ο κόσμος κατάλαβε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή, συνέχισαν να βγαίνουν και τότε ξεκίνησαν να τρέχουν» ανέφερε ο 24χρονος στο CBS και εκτίμησε ότι περίπου 60, 70 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στο διάδρομο.

Η απίστευτη θέληση να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ο 24χρονος δεν έφυγε από το κλαμπ αλλά παρέμεινε για να βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ο αδελφός του, Αμίρ, μιλώντας στην εφημερίδα Gazette τόνισε πως η εκπαίδευση του Γιουσέφ ήταν αυτή που τον έκανε να λειτουργήσει τόσο άμεσα. «Ήταν προετοιμασμένος και χρησιμοποίησε στρατηγική για να κάνει αυτό που έκανε», δήλωσε ο Αμίρ και πρόσθεσε πως ο Ιμράν εντάχθηκε στους πεζοναύτες σε ηλικία 17 ετών αμέσως μετά το σχολείο και υπηρέτησε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο πρώην πεζοναύτης μετά το μακελειό έγραψε ένα συγκινητικό μήνυμα στο λογαριασμό του στο Facebook, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχασα πολλούς φίλους εκείνο το βράδυ που αντιλαμβάνομαι μόλις τώρα και ενώ οι κινήσεις μου μοιάζουν ηρωικές αποφάσισα ότι κι οι άλλοι γύρω μου έπρεπε να σωθούν και έτσι αντέδρασα. Πρέπει να δείξουμε την αγάπη μας στις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που έχασαν τους δικούς τους και να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτό που συνέβη».