Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Θίγεται η κοινοβουλευτική μας αξιοπρέπεια

Η επιμονή των δανειστών για άμεσες αλλαγές νομοσχεδίων της ελληνικής Κυβέρνησης ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στη χώρα, θίγει την κοινοβουλευτική αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτικών, αναφέρει το Reuters. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέρος από τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ ανέρχεται στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ρυθμοί για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών είναι αργοί, κάτι που επισημαίνουν πηγές του πρακτορείου οι οποίες γνωρίζουν τις διαπραγματευτικές συνομιλίες.

Επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, το πρακτορείο αναφέρει για την άρνηση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε αλλαγές ότι «Είναι θέμα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους βουλευτές να ψηφίζουν για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά».

«Κάποιες από τις δράσεις που απαιτούνται επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι κάποια από τα ζητήματα που εκκρεμούν θα μπορούσε να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο σημειώνοντας ότι «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Συνεχίζοντας το πρακτορείο τονίζει ότι οι διαδοχικές ψηφοφορίες έχουν βάλει σε δοκιμασία την Κυβέρνηση καθώς και ότι κάποιες από τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές, αφορούν στην αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» μισθών, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου.

Μια άλλη πηγή του Reuters από τους δανειστές, είπε ότι τα εκκρεμή ζητήματα δεν μπορούν να χαλάσουν τη συμφωνία ενώ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δανειστές εξετάζουν τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον, πηγές εκ μέρους των πιστωτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα και ότι η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα θα αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων.