Η αλλαγή της στάσης των δανειστών προκαλεί αισιοδοξία στο Μαξίμου

Αναμφισβήτητα, η είδηση των ημερών είναι η πρόταση του ΔΝΤ, που μεταξύ άλλων, προτείνει το πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων μας μέχρι το 2040. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι συζητούν για πρώτη φορά την αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους. Και σε όλα αυτά προστίθεται η διαπραγματευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να μην παρθούν από τώρα τα προληπτικά μέτρα που ζητούσε ο Σόιμπλε.

Πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως οι ίδιοι οι δανειστές έκαναν στροφή στις σχέσεις τους με το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φυσικά δεν έγινε απο τη μία μέρα στην άλλη. Πρώτον, όλοι έχουν αντιληφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, και δεν πρόκειται να γίνει απλά μια κυβερνητική παρένθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο κέρδισε εκκωφαντικά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, αλλά έχει σχηματίσει μια σταθερή, συμπαγής κυβέρνηση, η οποία έχει ορίζοντα τετραετίας.

Με εξαίρεση τους Παναγούλη και Νικολόπουλο, οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φαίνονται αποφασισμένοι να μείνουν προσηλωμένοι στους στόχους της κυβέρνησης, με πρώτο και καλύτερο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δεύτερος λόγος της αντιστροφής του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, είναι βεβαίως η υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν ασκεί τη δική του πολιτική. Αυτό που εφαρμόζει είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, επώδυνου σε αρκετά σημεία. Και μέχρι στιγμής το κάνει καλά, με προσεκτικά ταξινομημένα μέτρα, τα οποία προστατεύουν -στο πλαίσιο του δυνατού- τους αδύναμους και ρίχνουν τα βάρη στους έχοντες. Λόγω της εμπιστοσύνης, που κερδίζει σιγά σιγά αυτή η κυβέρνηση, μπόρεσε να αποτρέψει την ψήφιση των προληπτικών μέτρων από τη Βουλή και να δυσαρεστήσει τον Σόιμπλε, ο οποίος με δηλώσεις του, τόνισε ότι διαφωνεί με τη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας.

Τρίτος, αλλά όχι έσχατος, λόγος της αλλαγής της στάσης των δανειστών είναι το φθαρμένο τεντωμένο σκοινί στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Την ώρα που το Brexit παίζεται κορώνα γράμματα, την ώρα που η Ισπανία κινδυνεύει με ακυβερνησία, όταν το προσφυγικό βρίσκεται στο ζενίθ, όταν τα ποσοστά της ακροδεξιάς ανεβαίνουν κατακόρυφα, το τελευταίο που θέλουν όλοι είναι μια νέα αστάθεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, η Λαγκάρντ και οι λοιποί δανειστές γοητεύτηκαν από τον Τσίπρα και “για αυτό μας κάνουν πλάτες”. Και αυτό το παρουσιάζουν σαν κάτι κακό! Μα στο κάτω – κάτω αυτός είναι ο στόχος του κάθε διαπραγματευτή, αλλά συνήθως το πετυχαίνει μόνο ο καλός διαπραγματευτής. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι “εταίροι” μας δεν πρόκειται ποτέ να μας χαρίσουν τίποτα.

Αλλά αυτή η βελτίωση των σχέσεων μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, κάτι που αισιοδοξούν στο Μαξίμου ότι θα φανεί και στο επόμενο Eurogroup.