Οι συνθήκες είναι ώριμες για έναν ανοιχτό διάλογο διαρκείας με τους αγρότες

Μόνιμη αντιπροσωπεία αγροτών για τη χάραξη κοινής πολιτικής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου, προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι θα η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται βάσει της κοινής πορείας της οικονομίας.

«Αν δεν ανακτήσουμε τον εθνικό μας πλούτο δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα ούτε για συντάξεις ούτε για έξοχο από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρος σε αυτό μπορεί να είναι ο αγροτικός χώρος».

Απευθυνόμενος προς τους αγρότες ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δικές σας προτάσεις και θέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και οι δικές σας θέσεις δεν μπορούν να μην λαμβάνουν υποψήν το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου και τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Στη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 συμμετέχουν επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

«Δε θέλω να αποφύγω τη συζήτηση, έχω προτάσεις για το αγροτικό και το ασφαλιστικό, όμως πρέπει να δούμε τα διαρθρωτικά προβλήματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου, σημειώνοντας ότι «αυτή η συνάντηση δεν πρέπει να είναι ad hoc, σήμερα συναντηθήκαμε, αύριο ξεχαστήκαμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στους αγρότες «μόνιμο συμβούλιο που θα εκπροσωπεί τους φορείς», με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις φωνές, σε όλες τις απόψεις. Το αγροτικό κίνημα έχει ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους με αυτονομία και αυτοτέλεια», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, κατανοεί τα θέματα που προκύπτουν στα κινήματα, αφού κι ο ίδιος από αυτά ξεκίνησε. Η αποστροφή αυτή του Πρωθυπουργού ήρθε μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε πριν μπουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών, καθώς δύο ομάδες έμειναν εκτός, καταγγέλλοντας «χειραγώγηση του διαλόγου από το Μαξίμου».

Εκτός έμεινε η Πανελλήνια Συντονιστική Αγροτών Κτηνοτρόφων και Αλιέων, καθώς υπήρξε διαφωνία για τον αριθμό των εκπροσώπων που θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αγρότες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για “χειραγώγηση του διαλόγου”, αφού είχαν ζητήσει να προσέλθουν στο διάλογο οκτώ εκπρόσωποι, το Μαξίμου τους είπε τρεις κι όταν συμβιβάστηκε στους πέντε, εκείνοι αρνήθηκαν να προσέλθουν, σημειώνοντας ότι το Μαξίμου επιλέγει τους εκπροσώπους των αγροτών.

Καταγγελία έκανε και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η οποία μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έγιναν δεκτοί στο Μαξίμου, παρά το ότι, όπως αναφέρουν, είχαν στείλει λίστα με τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό των αγροτών περιλαμβάνει τρεις ασφαλιστικές κλάσεις 12%, 16% και 20%. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να επιλέξουν το ύψος των εισφορών μεταξύ αυτών των τριών κατηγοριών και η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη του επιπέδου των εισφορών τους.

Συγκεκριμένα, από το 2017 η χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση θα είναι 12% και η υψηλότερη 14%. Το 2018 οι ασφαλιστικές κλάσεις θα είναι 12%, 16% και 17%, ενώ από το 2019 και έπειτα θα ισχύουν οι κλίμακες 12%,16% και 20%. Επιπλέον συζητείται να δοθεί σε αγρότες που στο τέλος του εργασιακού τους βίου πλήρωναν την χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, 12%, η δυνατότητα να μπορούν να εξαγοράζουν όσα δεν είχαν πληρώσει και να λαμβάνουν το σύνολο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 384 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η αυτονόμηση του ΟΓΑ.