Διαλέγουν "όπλα"

Στο “φόντο” της επικείμενης κυβερνητικής πρότασης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το ασφαλιστικό και τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα γίνει σήμερα στις 3 μμ η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκτός των παραπάνω “καυτών” ζητημάτων αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με την real.gr και η σύνθεση του ΕΣΡ, με το πρωθυπουργικό “περιβάλλον” πάντως να μην έχει ιδιαίτερες προσδοκίες για συμφωνία σε αυτήν την συνάντηση.

Το ρεπορτάζ επικαλείται κυβερνητικές πηγές οι οποίες σημειώνουν ότι το προβάδισμα που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημοσκοπήσεις ήταν αναμενόμενο για την κυβέρνηση, θεωρούν όμως ότι ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ρεύμα και ότι η όποια δυναμική της εκλογής του θα εξαντληθεί μόλις καταθέσει τις προτάσεις του για τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό.

Όπως επισημαίνουν, το κυβερνητικό πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος και αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να την αντιμετωπίσει.

Σε αυτό, πρώτος και σημαντικότερος σταθμός είναι η πανηγυρική εκδήλωση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της εξουσίας στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά στην τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να παρακάμψει το θέμα του ασφαλιστικού με το επιχείρημα ότι έχει συγκροτήσει επιτροπή που θα συντάξει την πρόταση της αντιπολίτευσης και ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να τοποθετηθεί καθαρά.

Σε ό,τι αφορά στη στάση των δανειστών, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα ήταν μια “καταστρεπτική εξέλιξη για την κυβέρνηση”, αφού και η οικονομία δεν θα άντεχε τόσο μεγάλη παράταση της εκκρεμότητας αλλά και η διατήρηση της συνοχής του κυβερνώντος κόμματος θα γινόταν πολύ δύσκολη.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους δεν υπάρχει η βάση, πάνω στην οποία ο κ. Τσίπρας θα διαχειριστεί το εσωκομματικό τοπίο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε συνέντευξη Τύπου για να προκαλέσει δημόσια το ΔΝΤ, το οποίο, όπως θεωρούν στην κυβέρνηση, είναι υπεύθυνο για την παράταση της εκκρεμότητας από την πλευρά των δανειστών να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που το θέλουν να έχει ενστάσεις στην ασφαλιστική πρόταση της κυβέρνησης.

Το ΑΠΕ αναφέρει ότι στην εκδήλωση της Κυριακής για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που ανέδειξαν για πρώτη φορά κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε όλα όσα έγιναν μέσα στον χρόνο που πέρασε και στους κρίσιμους σταθμούς τής μέχρι σήμερα κυβερνητικής θητείας, με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το δημοψήφισμα, τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, τις δράσεις για την κοινωνική συνοχή και την προστασία εκείνων που είναι περισσότερο αδύναμοι.

Στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να προκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο κρίσιμο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η πρωτοβουλία για τη διενέργεια συζήτησης πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που σημειωτέον έρχεται σε συνέχεια της άκαρπης σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ιδίως στόχο να καταθέσει τις δικές του θέσεις για το ασφαλιστικό ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια και πειστικό τρόπο ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, να εξηγήσει αν συμφωνεί με την πρόταση των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις ή αν αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης που στόχο έχει να αποτρέψει νέες μειώσεις στις συντάξεις», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη στόχευση της πρότασης συζήτησης πολιτικών αρχηγών. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «ο νέος πρόεδρος της ΝΔ που ευαγγελίζεται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, θα κληθεί επίσης να λάβει θέση και για τη διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογείται με στόχο την αποκομματικοποίηση ή αν θα επιμείνει στο πελατειακό κράτος που έλαβε χώρα επί των ημερών του όταν οι μεταρρυθμίσεις του εξαντλήθηκαν στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα».

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό «αντεπίθεσης» από την πλευρά της κυβέρνησης, που το επόμενο διάστημα θα καλεί ολοένα και πιο συχνά τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει απέναντι στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει υπογράψει η Ελλάδα, τις κινήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να μπει πάνω στο τραπέζι η συζήτηση για το χρέος.

Το κλίμα αυτό της μετωπικής σύγκρουσης αποτυπώθηκε χθες και στο κομματικό πεδίο, με την Κουμουνδούρου να εκδίδει μια πολύ σκληρή ανακοίνωση με αφορμή την ανακοίνωση των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ. «Η τοποθέτηση του ακροδεξιού Άδωνι Γεωργιάδη και του νεοφιλελεύθερου Κώστα Χατζηδάκη στις θέσεις των αντιπροέδρων της ΝΔ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας ηγεσίας του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι «πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, που συμβολίζει το «νέο» ξεκίνημα της ΝΔ, φτιαγμένο με τα πιο παλιά και φθαρμένα υλικά».