Η στρατηγική των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας

Τους τελευταίους «κρυφούς άσους από το μανίκι τους» βγάζουν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος. Μεταξύ τους δημόσιος διάλογος τελικά δεν πραγματοποιείται, οι συμμαχίες καθώς και οι δηλώσεις στήριξης –έστω τις τελευταίες μέρες- δίνουν και παίρνουν.

Τελευταία ηχηρή παρέμβαση στη διαδικασία ήταν αυτή του Μάκη Βορίδη, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα, προκαλώντας πολλά σχόλια εντός της παράταξης, αλλά και την αντίδραση των συνυποψηφίων του περιφερειάρχη και εν δυνάμει προέδρου της ΝΔ. Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησαν και φήμες περί άκαρπων συζητήσεων κατά τις προηγούμενες μέρες του κ. Βορίδη με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την επόμενη μέρα στο κόμμα, ωστόσο διαψεύδονται από το περιβάλλον του βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής.

Η στήριξη Τζιτζικώστα από τον Μάκη Βορίδη φούντωσε και τις φήμες περί δυαρχίας στο κόμμα, εφόσον εκλεγεί ο 37χρονος Μακεδόνας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, για το euro2day. Συνεργάτες αυτού πάντως τονίζουν ότι «δεν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και δεν έχει γίνει καμία συμφωνία με τον Μάκη Βορίδη ή με κάποιο άλλο στέλεχος ότι θα είναι ο… αντ’ αυτού στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο Απόστολος».

«Μάχη ιδεών»

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν θέλησε να μιλήσει για την απόφαση Βορίδη. Το μόνο σχόλιο των συνεργατών του ήταν ότι «οι πολίτες κρίνουν», με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ να συνεχίζει την τακτική που εξ’ αρχής αποφάσισε να εφαρμόσει: ελάχιστες εσωκομματικές παρεμβάσεις και πολλές θεσμικές πρωτοβουλίες, με φουλ επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να στοχεύσει στο συναίσθημα του νεοδημοκράτη αναφερόμενος στην ιστορία, το όνομα και το σύμβολο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στην προσωπική του διαδρομή από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ μέχρι σήμερα: «Το όνομα με μένα δεν αλλάζει. Νέα Δημοκρατία θα μείνει και η ιστορία θα συνεχίσει με Νέα Δημοκρατία. Στο μυαλό μου έχω στο Συνέδριο του κόμματος να επαναφέρω το σύμβολο, τον πυρσό, και να ανάψουμε τη δάδα όλοι μαζί. Για να τιμήσουμε την ιστορία μας», οι χαρακτηριστικές φράσεις του.

Κατά τις επόμενες μέρες, θα συνεχίσει τις επισκέψεις στην επικράτεια και θα υποστηρίζει με έμφαση την άποψη ότι μετέχει «σε μάχη ιδεών και για τις ιδέες δίνεις μάχη ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως γενιάς», με έμμεσους υπαινιγμούς στους συνυποψηφίους του για τις επιθέσεις που του εξαπολύουν.

«Δημιουργική ανανέωση»

Με σφοδρές επιθέσεις πρωτίστως στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (τον χαρακτηρίζει επιλογή ήττας) και δευτερευόντως στον Απόστολο Τζιτζικώστα αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την δήλωση Βορίδη, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, μέσω κύκλων του, ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα «έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο που δεν μπορεί να μεγαλώσει τη ΝΔ» και εκεί αναμένεται να εστιάσει την κριτική του.

Κατά τις ομιλίες του, θέτει στους γαλάζιους ψηφοφόρους το δίλημμα της κάλπης της επόμενης Κυριακής: «Οι δυο επιλογές που έχετε μπροστά σας είναι από τη μια η στασιμότητα και από την άλλη η δημιουργική ανανέωση. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει για ακόμη μια φορά να μεταθέσουμε για αργότερα στο μέλλον. Τώρα είναι η ευκαιρία και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον τόπο». Το κοινό στο οποίο θα απευθυνθεί κυρίως είναι οι «δημιουργικές δυνάμεις, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι νέοι αγρότες, οι άνθρωποι που ζουν στην πραγματική παραγωγή, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα και θα έπρεπε να εκφράζονται από τη Νέα Δημοκρατία».

Και ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει αυτές τις μέρες πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις (σε Αττική το Σαββατοκύριακο, Καλαμάτα, Λαμία, Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και Αθήνα την Παρασκευή), ενώ θα παραχωρήσει και σειρά συνεντεύξεων στα ΜΜΕ.

«Άνοιγμα στην κοινωνία»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει τη στήριξη και του Τάκη Μπαλτάκου, γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά, παίρνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τους συνυποψηφίους του και προσπαθεί να κάνει απόλυτα διακριτή την υποψηφιότητά του. Έτσι, χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τη μη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης, καθώς, όπως λέει, «επιλέγει να απαιτήσει και όχι να διεκδικήσει την ψήφο των νεοδημοκρατών».

Και ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο κύριος αποδέκτης των βολών του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Πολλά δε αυτός ποντάρει στη συμμετοχή των φίλων της ΝΔ στις εκλογές, καθώς γνωρίζει ότι ενδεχόμενη μικρή προσέλευση στις κάλπες θα λειτουργήσει (τουλάχιστον θεωρητικά) προς όφελος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τον κομματικό μηχανισμό. Συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα τονίζουν πως η χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 22ας Νοεμβρίου αποτελεί «θανάσιμη ήττα» για την ίδια την παράταξη, καθώς θα την καταστήσει ανίσχυρη να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Όπως επισημαίνουν, «μόνο το άνοιγμα στην κοινωνία θα δώσει προοπτική νίκης στην παράταξη. Απαξίωση της διαδικασίας σημαίνει απαξίωση της ΝΔ την οποία με τις πρακτικές του επιδιώκει ο Μεϊμαράκης». Την τελευταία εβδομάδα, ο κ. Τζιτζικώστας θα κορυφώσει την προεκλογική του εκστρατεία με μεγάλες εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

«Δύσκολες μέρες»

Αυτός που ενοχλήθηκε περισσότερο απ’ όλους από την απόφαση Βορίδη ήταν ο πρώην –πλέον- στενός πολιτικός του φίλος Άδωνις Γεωργιάδης. «Όλοι έλεγαν ότι είμαι ο υπαρχηγός του Μάκη Βορίδη. Τελικά ο Μάκης Βορίδης είναι ο υπαρχηγός του Τζιτζικώστα», δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σαφείς οι υπαινιγμοί του, για παράδειγμα, όταν χαρακτήριζε «εξαιρετικά υποτονική» την αντίδραση της Ν.Δ. στην υπόθεση των καταγγελιών Πανούση. Πιστός του δόγματος «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο από τον οποίο άκουσε τα καλύτερα λόγια.

Ο κ. Γεωργιάδης θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υπόσχεται «δύσκολες μέρες» εφόσον εκλεγεί πρόεδρος. Και αυτό προτάσσει έντονα σε κάθε δημόσια παρέμβασή του.