Ante Portas

Έχοντας αφήσει πίσω του την πρώτη, μικρή συγκριτικά πρόκληση που συνιστούσε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των προαπαιτούμενων -το οποίο πέρασε από τη Βουλή με 154 “Ναι” τα μεσάνυχτα της Παρασκευής- ο Αλέξης Τσίπρας ατενίζει ένα μέλλον ολοένα και πιο ακανθώδες.

Προ των πυλών βρίσκεται το κουαρτέτο ελέγχου, η γνωστή μας (πρώην) τρόικα σε μετενσάρκωση και με διάθεση για νέες περιπέτειες, η οποία συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους τεσσάρων θεσμών: της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά πλέον και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν λοιπόν στην Αθήνα αύριο με σκοπό να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά που θα προηγηθεί της επίσημης αξιολόγησης που θα λάβει χώρα στις αρχές του Νοεμβρίου.

Και με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ τι γίνεται;

Να θυμίσουμε ότι μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί ένα 30-40% των 49 προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν στο σύνολό τους για να εγκριθεί η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, η οποία δεν αποκλείεται να αθροιστεί με την επόμενη. Μια γεύση της χαρούμενης αυτής ατμόσφαιρας -στην οποία συντελούν και τα ζητήματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ΕΝΦΙΑ που καραδοκεί- ετοιμάζεται να πάρει και ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 22 και 23 Οκτωβρίου.