Βαρθολομαίος: Αδιανόητο να παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε μάλιστα ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μία τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστή, για 44 χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν συμβιβάζεται αυτό το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαιτέρως με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τόνισε ότι το θέμα της Χάλκης δεν είναι πολυτέλεια για το Φανάρι ούτε είναι θέμα προσωπικού γοήτρου για τον ίδιο, να θέλει να την ανοίξει «σώνει και καλά».

Ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου εξήγησε ότι είναι ένα θέμα ουσιαστικής ανάγκης για το Πατριαρχείο «να μπορεί να εκπαιδεύει σαν η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, τα στελέχη της, τους κληρικούς, τους θεολόγους».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η ελληνική Πολιτιεία είναι δίπλα στο Πατριαρχείο σε όλη την προσπάθεια που κάνει για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, την οποία χαρακτήρισε σύμβολο για το ελληνικό έθνος και την ορθοδοξία και πρόσθεσε ότι «ξέρω, πάρα πολύ καλά τους δεσμούς που έχετε και Εσείς προσωπικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπήρξε το λίκνο από το οποίο ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία Σας και που Σας ενέπνευσε να φτάσετε εδώ που φτάσατε».