«Ύπαγε οπίσω μου»... αποχή!

Με τα κομματικά επιτελεία να αγωνιούν για το αν τα «ξόρκια» τους ενάντια στην αποχή θα «πιάσουν», τους εν δυνάμει ψηφοφόρους να είναι υποψιασμένοι, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για το τι «ξημερώνει» από αύριο σε επίπεδο οικονομίας, καταρχήν της τσέπης τους, και στο φόντο των προσφυγικών καρυδότσουφλων που το τελευταίο 48ωρο βυθίζονται συνεχώς σπέρνοντας ασταμάτητα το θάνατο στο Αιγαίο, ξεκίνησε από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία.

Στις κάλπες προσέρχονται, ή τουλάχιστον έχουν δικαίωμα να προσέλθουν, 9,8 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους 108.636 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών, μόλις οκτώ μήνες από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, γεγονός το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους των φόβων για «κούραση» του εκλογικού σώματος.

Η κούραση βέβαια είναι το ένα, όπως και το γεγονός του υπέρογκου, έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα, κόστους επιστροφής στις κάλπες των χωριών για τους ετεροδημότες. Σίγουρα όμως το κυριότερο στην τελική απόφαση, ακόμη και για συμμετοχή στην ψηφοφορία, είναι το πώς θα ερμηνεύσει ο καθένα και η καθεμιά την πυκνότητα των πολιτικών εξελίξεων αυτού του οκταμήνου, μέσα στο οποίο υπογράφτηκε και ψηφίστηκε νέα συμφωνία με τους δανειστές, ενώ διεξήχθη ακόμη και δημοψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ θα δοθεί η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Singular Logic. Οι υπεύθυνοι της οποίας πάντως επισήμαναν ότι η νύχτα μπορεί να εξελιχθεί σε «θρίλερ» σχετικά με τα κόμματα που μπαίνουν και όσα μένουν εκτός Βουλής, γεγονός που ενδέχεται να επιμηκύνει τη διαδικασία μέχρι τα ξημερώματα.

«Είναι όλα έτοιμα για τη εκλογική αναμέτρηση αλλά και για την ραδιοτηλεοπτική της κάλυψη» δήλωσε χθες η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, μετά την επίσκεψη της στο Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή της.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι ψηφοφόροι υποχρεούνται να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα – δεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» – ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με το πού ψηφίζουν στην ιστοσελίδα www.ypes.gr ή στον τηλεφωνικό αριθμό 213361500.

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες.

Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, και κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, παραμένει υψηλό, με δεκάδες ανταποκριτές ξένων μέσων να έχουν φτάσει στην Αθήνα. Μετά την αποστολή ρεπορτάζ από την προεκλογική περίοδο, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταδώσουν τις εξελίξεις.