Ευ. Μεϊμαράκης: H εφαρμογή των μνημονίων είναι μία αναγκαία πολιτική

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστήριξε πως η εφαρμογή των μνημονίων είναι μία αναγκαία πολιτική.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, κατέστησε σαφές ότι τα νέα μέτρα είναι υφεσιακά, καθώς όσα επιβάλλονται δεν οδηγούν στην ανάπτυξη. Ωστόσο, διευκρίνισε, πρόκειται για αναγκαίες πολιτικές, οι οποίες κρίνονται από τους Ευρωπαίους ως απαραίτητες προκειμένου να διατηρηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη.

«Τα υφεσιακά μέτρα τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα, γιατί θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνία νωρίτερα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης. Το μνημόνιο δεν είναι αριστερό ή δεξιό, τόνισε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι η απειλή του Grexit δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη.

Η συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει στις βάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. «Δεν μας άρεσε η συμπεριφορά των Ευρωπαίων στον Τσίπρα» υπερθεμάτισε εν συνεχεία, αποκαλύπτοντας ότι ήταν αλληλέγγυος στον Πρωθυπουργό.

«Η μη ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν θέμα, αλλά όχι θέμα εκλογών» τόνισε παράλληλα, καλώντας τους κυβερνητικούς εταίρους να διαγράψει τους διαφωνούντες βουλευτές, όπως αναφέρει το naftemporiki. «Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές» ξεκαθάρισε εκ νέου ο κ. Μεϊμαράκης, εξηγώντας ότι η ψήφιση των μέτρων δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ή μη στην κυβέρνηση. «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο νομοσχέδιο» διευκρίνισε.

Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για καταστροφικά μέτρα, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. «Θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση» τόνισε χαρακτηριστικά. «Ο κ. Τσίπρας δεν φέρεται ως πρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι όποτε η Ν.Δ. πρόσφερε βοήθεια στον κ. Τσίπρα, την αρνήθηκε.

Η δημοσκοπική αντοχή της κυβέρνησης, εξήγησε παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., αποδίδεται στον κ. Τσίπρα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατάφερε να ρίξει την ευθύνη της κακής συμφωνίας αποκλειστικά στους «κακούς» Ευρωπαίους. Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού, τόνισε ότι «εάν έχουμε πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας μακράς πνοής, θα προβληματιστούμε θετικά».

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν μας το έχουν ζητήσει και όταν τους προσφέρουμε τη βοήθειά μας, μας υβρίζουν». Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης παραδέχθηκε ότι «και εμείς κάναμε λάθη», καταγγέλλοντας παράλληλα, ότι «πιέσαμε να κλείσουμε τη συμφωνία, αλλά η τρόικα δεν ήθελε».

Κληθείς να σχολιάσει τις εσωκομματικές διεργασίες της Ν.Δ., ξεκαθάρισε ότι θέλουμε να ακολουθήσουμε τον κεντρώο χώρο χωρίς ακρότητες. Οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου θα ξεκινήσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν διεκδικήσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης, συμπληρώνοντας ότι υποκλινόμαστε στον αγώνα των Κύπριων αδερφών. «Θέλουμε μία λύση στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών» υποστήριξε χαρακτηριστικά.