Τουρκία: Βαρύς ο αιματηρός απολογισμός της επίθεσης στο Σουρούτς - Οργή Κούρδων κατά Ερντογάν λόγω ISIS

Δακρυγόνα και αντλίες νερού χρησιμοποίησε η τουρκική αστυνομία για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για την αιματηρή επίθεση γυναίκας – καμικάζι, το μεσημέρι, σε ανοικτή εκδήλωση στην πόλη Σουρούτς, η οποία, μέχρι στιγμής, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους ενώ ξεπερνούν τους 100 οι τραυματίες.

Η διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ήταν ειρηνική μέχρι την ώρα που ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν άδεια μπουκάλια νερού προς τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): «Ισλαμικό Κράτος, δολοφόνοι, Ερντογάν και AKP, συνεργοί». Η αστυνομία αντέδρασε με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Παρά το ότι τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση ως «τρομοκρατική» δεσμευόμενοι για τιμωρία των δραστών,  η οργή μεταξύ του κουρδικού, και όχι μόνο, πληθυσμού «βράζει» καθώς κατηγορούν το κόμμα του Ερντογάν και τον ίδιο ότι «διευκόλυνε» τη δράση των ακραίων ισλαμιστών στη γειτονική Συρία ή έστω δεν προσπάθησε να την περιορίσει διόλου ιδιαίτερα όταν οι ισλαμιστές του ISIS στράφηκαν κατά των Κούρδων στο Κομπάνι.

Η πόλη Σουρούτς βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, 10 χιλιόμετρα από την κουρδική συριακή πόλη Κομπάνι, για τον έλεγχο της οποίας μάχονται τους τελευταίους μήνες Κούρδοι πολιτοφύλακες και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε πολιτιστικό κέντρο, «τρομοκρατική ενέργεια», η οποία αποδίδεται στο «Ισλαμικό Κράτος».

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση για τη σημερινή επίθεση, καθώς διατείνεται ότι η Άγκυρα «υποστήριξε» τη δράση των τζιχαντιστών εναντίον των Κούρδων στη Συρία.