Ντομπρόβσκις-Μοσκοβισί: «Ανοιχτοί» σε εναλλακτικές προτάσεις, η «μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο»

«Έτοιμοι» να συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις από ελληνικής πλευράς δήλωσαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίοι, όμως ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκαν των προτάσεων που έχει κάνει η ΕΕ προς την Αθήνα.  Οι δύο άνδρες έδωσαν συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της Επιτροπής για μια πιο δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ.

«Να μας πει η ελληνική πλευρά όχι μόνο τι δεν θέλει, αλλά και τι θέλει» ανέφεραν και οι δύο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ιδιαίτερα «ανοιχτοί» σε προτάσεις για το ΦΠΑ σχετικά με τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα, τις χαμηλές συντάξεις και το έλλειμμα. Μάλιστα, ο Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι Θεσμοί «δεν ζητούν τρελά πράγματα».

«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Ο Επίτροπος Οικονομίας υπερασπίστηκε τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Θεσμών λέγοντας ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία και επανέλαβε ότι οι προτάσεις τους μπορούν να είναι «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση. Ακολουθώντας, σε ηπιότερους τόνους, τη γραμμή Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι από πλευράς δανειστών έχει επιδειχθεί σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι δανειστές να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης».

Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί υποστήριξαν ότι υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία συμπληρώνοντας όμως ότι «απαιτείται ελληνική βούληση». Εξέφρασαν μικρές προσδοκίες σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων στο αυριανό Eurogroup, αν και εκτίμησαν ότι ούτως ή άλλως το Eurogroup είναι σημαντικό αφού στόχος είναι να υπάρξουν βήματα προόδου. Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι στο Eurogroup οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία της διαπραγμάτευσης και θα καταθέσουν προτάσεις για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργασίες.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Αναγνώρισε ότι δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.

Τόσο ο Μοσκοβισί όσο και ο Ντομπρόβσκις επανέλαβαν πολλάκις ότι σενάριο Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι.