Νέα αμερικανική παρέμβαση με δηλώσεις Λιού και επαφές στην Αθήνα από την αρμόδια υφυπουργό

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» υπογράμμισε αναφερόμενος εκ νέου στα της Ελλάδας ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την ίδια ώρα, επίσκεψη – αστραπή πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Αμάντα Σλόατ, η οποία, ήδη, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι «λόγω της παγκοσμιοποίησης  των χρηματοπιστωτικών αγορών, τα εξωτερικά σοκ έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ». Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου «οι διαπραγματεύσεις και ο δρόμος προς μια συμφωνία είναι σύνθετοι και γεμάτοι με προκλήσεις».

Την ίδια ώρα, η βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αμάντα Σλόατ συναντήθηκε με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο και του διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει σοβαρές κινήσεις για να σπάει το αδιέξοδο με του δανειστές.

Η Αμάντ Σλόατ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανέλαβε το μήνυμα της Ουάσιγκτον, που έχει ήδη εκφραστεί τόσο από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου: ότι η Αθήνα πρέπει επειγόντως να κάνει μία σοβαρή κίνηση ώστε να επιτευχθεί ένα ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές, διότι σε διαφορετική περίπτωση, η αποτυχία να φθάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία θα προκαλούσε άμεση ζημία και προβλήματα στην Ελλάδα και ευρεία ανασφάλεια και αβεβαιότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Η Αμάντα Σλόατ θα μείνει στην Αθήνα και την Πέμπτη και αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ενέργειας, με τα οποία θα συζητήσει περιφερειακά θέματα (Κυπριακό, ISIS, Ουκρανία κ.ά), ενώ θα συνεχίσει το ταξίδι της στη Λευκωσία.