Tagesspiegel: Μέτρα 1,9 δις €, φόροι και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην ελληνική πρόταση προς δανειστές
Η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει δημοσίευμα της ειδησεογραφικές ιστοσελίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, δεν ξεπερνά τις 12 σελίδες αλλά το κείμενο προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους δανειστές φθάνει τις 47 σελίδες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ότι αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Tagesspiegel.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται έκτακτη εισφορά 5% ώς 10% σε επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να αποφέρει εισπράξεις 1,064 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το νόμο 3808/2009.
Επίσης, προβλέπονται έσοδα από 220 εκατομμύρια ευρώ από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, 100 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο στην τηλεοπτική διαφήμιση, 30 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο πολυτελείας, 120 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, 120 εκατομμύρια ευρώ από τα ΚΤΕΟ και τα ανασφάλιστα οχήματα και άλλα 220 εκατομμύρια ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Στο προσχέδιο συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάζει το Tagesspiegel, προβλέπεται επίσης η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015. Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά υπολογίζονται στα 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα υπόλοιπα από πωλήσεις ή παραχωρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά).
Επίσης, για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και μικρά έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και 250 εκατομμύρια ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών). Την ίδια χρονιά, προβλέπεται, επίσης, ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 95 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και 50 εκατομμύρια ευρώ από την Εγνατία Οδό.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι μέρος των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2019, θα κατευθύνεται στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ένα ποσοστό από το μερίδιο που θα παραμένει στο δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ιδρυθεί.